Alois II de Liechtenstein

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAlois II

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(de) Alois II. von und zu Liechtenstein Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(de) Alois II. Josef Maria Johannes Baptista von und zu Liechtenstein Modifica el valor a Wikidata
26 maig 1796 Modifica el valor a Wikidata
Viena Modifica el valor a Wikidata
Mort12 novembre 1858 Modifica el valor a Wikidata (62 anys)
Lednice Castle (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
11è Prince de Liechtenstein (oc) Tradueix
1836 – 1858
← Johann I Josef de LiechtensteinJoan II de Liechtenstein →
Membre de la Dieta de Moràvia
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
Altres nomsAlois Josef Maria Franz Johannes Baptista
FormacióUniversitat de Viena Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballPolítica Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciópolític, mecenes Modifica el valor a Wikidata
Altres
TítolPríncep de Liechtenstein, duc d'Opava, duc de Jägerndorf i comte de Rietberg
FamíliaCasa de Liechtenstein Modifica el valor a Wikidata
CònjugeCountess Franziska Kinsky of Wchinitz and Tettau (en) Tradueix (1831–valor desconegut) Modifica el valor a Wikidata
FillsPrincess Sophie of Liechtenstein (en) Tradueix, Princess Ida of Liechtenstein (en) Tradueix, Princess Marie Franziska von und zu Liechtenstein (en) Tradueix, Princess Karoline of Liechtenstein (en) Tradueix, Princess Franziska von und zu Liechtenstein (en) Tradueix, Princess Aloysia of Liechtenstein (en) Tradueix, Franz I de Liechtenstein, Princess Henriette of Liechtenstein (en) Tradueix, Joan II de Liechtenstein, Thérèse de Liechtenstein, Princess Anna of Liechtenstein (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
ParesJohann I Josef de Liechtenstein Modifica el valor a Wikidata  i Josepha de Fürstenberg-Weitra Modifica el valor a Wikidata
GermansFranz Joachim Liechtenstein, Prince Karl Johann of Liechtenstein (en) Tradueix, Prince Eduard Franz of Liechtenstein (en) Tradueix, Sophie Esterházy-Liechtenstein i Princess Ida of Liechtenstein (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Premis

Modifica el valor a Wikidata

Find a Grave: 45190408 Modifica el valor a Wikidata

Alois II. (1796 - 1858) fou des de 1836 l'onzè príncep de Liechtenstein i el setè sobirà d'aquest estat. També va tenir els títols de duc d'Opava, duc de Jägerndorf i comte de Rietberg.

interior de l'hivernacle de Lednice

Vida[modifica]

Batejat amb el nom Alois Josef Maria Johannes Baptista va néixer el 26 de maig de 1796 al castell Eisgrub (avui anomenat castell Lednice) essent fill del príncep Johann I Josef (1760–1836) i de Josepa de Fürstenberg-Weitra (1776–1848). Quan tenia nou anys va morir el seu avi i això va fer que el seu pare esdevingués príncep regent i ell un futur successor.

Entre els seus professors estava el filòsof Friedrich Schlegel. Com a part de la seva educació, el 1818, va viatjar a Itàlia, Suïssa, Anglaterra i Escòcia. En aquests llocs va visitar museus, galeries d'art i esglésies.[1]

Sobirà[modifica]

guardó al mèrit militar

Influenciat per les seves experiències amb el sistema polític d'Anglaterra va tendir cap a una aristocràcia liberal dins d'una societat conservadora. Després de rebre el títol el 20 d'abril de 1836, va decidir invertir diners en la restauració de la casa senyorial(Majorpalatz)(1836-47) a Viena que havia heretat dels seus avantpassats. També va fer restaurar la capella familiar que tenien a la catedral de sant Esteve, va fer construir un gran hivernacle als jardins del caastell de Lednice i una església a Adamov (Txèquia) obra de l'arquitecte Josef Hiesera.[2] Una altra part dels diners els va invertir en la compra de pintures, continuant així la col·lecció familiar. El 1837 el Príncep Alois II va viatjar a Anglaterra com a convidat als actes que commemoraven la coronació de la reina Victòria.

El 1842 va viatjar per primera vegada a Liechtenstein, el país del qual era sobirà. L'1 d'agost d'aquell any va fer publicar al castell de Vaduz, un nou projecte de la Cambra, en què la llei de primogenitura es revisava d'acord amb la Pragmàtica Sanció de 1713. El 1847, una altra visita a Liechtenstein. El 1852 va signar un tractat de cooperació duanera amb Àustria i un altre acord de cooperació amb el Cantó de Sankt Gallen (Suïssa). El 1849 el príncep va adoptar una nova constitució, encara que provisional, que recollia les demandes dels residents al principat. Aquesta constitució reflectia les idees revolucionàries del moment.

Príncep Alois II va ser nomenat el 1836 cavaller núm. 931 de l'Orde del Toisó d'Or. El 1847 va fundar a Liechtenstein el . Guardó al Mèrit Militar.

Matrimoni i descendència[modifica]

Ell 8 d'agost de 1831 es va casar amb la comtessa Franziska Kinsky von Wchinitz und Tettau (1813–1881). Els seus fills van ser:

Mort i successió[modifica]

Cripta nova de la família Liechtenstein a Vranau U Brna

Va morir el 12 de novembre del 1858 i va ser sepultat a la nova cripta de ll família Liechtenstein a Wranau (Moràvia). Li va succeir el seu fill Johannes.

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Alois II de Liechtenstein
  • Deutsches Adelsarchiv e.V. (Hrsg.): Genealogisches Handbuch des Adels (GHdA). Genealogisches Handbuch der Fürstlichen Häuser. Fürstliche Häuser Band XIV. C.A. Starke Verlag Limburg a.d.Lahn, 1991, (GHdA Band 100), S. 65-84.
  • Wilhelm Karl Prinz von Isenburg: Stammtafeln zur Geschichte der europäischen Staaten. Band I. Die deutschen Staaten. 2.verbesserte Auflage. J.A.Stargardt Verlag, Marburg 1953, Tafeln 175-179.
  • Detlef Schwennicke (Hrsg.): Europäische Stammtafeln. Stammtafeln zur Geschichte der europäischen Staaten. Neue Folge (EST NF), Band III / 1. J.A.Stargardt Verlag, Marburg, (EST NF III/1) Tafeln 30-39.
  • Norbert Jansen: Franz Josef II. Regierender Fürst von und zu Liechtenstein. Festschrift zum 40.Regierungsjubiläum S.D. . Amtlicher Lehrmittelverlag, Vaduz 1978. (mehrsprachige Ausgabe deutsch-englisch-französisch).
  • Harald Wanger: Die regierenden Fürsten von Liechtenstein. Frank P.van Eck Verlagsanstalt, Triesen 1995, ISBN 3-905501-22-8.
  • Portal de la casa principesca de Liechtenstein - Fürst Alois II. Arxivat 2016-06-08 a Wayback Machine.