Alpha (Magic: The Gathering)

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Alpha va ser la primera impressió del set Magic: The Gathering Limited, el primer set que fou llançat al mercat de Magic: The Gathering. Es van imprimir 2,6 milions de cartes, les quals foren venudes ràpidament, i per això van fer una segona impressió, Beta. El set encara no tenia símbol ni data de copyright, tot i que ja indicava el crèdit de l'artista.

Diferències entre Alpha i Beta[modifica | modifica el codi]

Alpha i Beta tècnicament tenen les mateixes cartes, tot i que a Alpha s'ometeren les cartes Circle of Protection: Black i Volcanic Island per error. A més, a Alpha s'hi cometeren una sèrie d'errates: costs de mana més barats del que pertoca (Orcish Artillery i Orcish Oriflamme), costs de mana inexistents (Cyclopean Tomb), força/resistència intercanviades (Elvish Archers), tipus de carta que no toca (Red Elemental Blast) i diverses confusions amb els artistes, entre altres. Tots aquests errors van ser corregits a Beta. A més, Beta tenia dibuixos nous per cada una de les cinc terres bàsiques (Plains, Island, Swamp, Mountain i Forest). Alpha també tenia les cartes molt diferents en qüestió de forma en comparació amb la resta de cartes que han sortit des de llavors, ja que tenien les vores més arrodonides. Per aquest motiu, és obligatori en tots els tornejos oficials portar fundes opaques si es juga amb cartes Alpha, per així impedir el joc brut.

Mecàniques[modifica | modifica el codi]

Les mecàniques de Alpha ja incloïen la majoria de mecàniques que es juguen avui dia, per exemple girar les cartes per activar habilitats. Les paraules clau que feia servir per determinar les habilitats eren First Strike, Flying, Landwalk, Trample i Banding. Totes elles segueixen essent habilitats molt freqüents en el joc d'avui dia, a excepció de Banding, que a l'expansió Tempest es va decidir que era massa difícil i confusa pels nous jugadors, de manera que va ser suprimida completament. A més, també tenia les habilitats "només pot ser bloquejada per criatures negres o artefacte" (ara coneguda com a Fear o Intimidate), "no es gira per atacar" (ara coneguda com a Vigilance), "pot atacar el torn que entra en joc" (ara coneguda com a Haste) i el fet que els Walls no puguin atacar per defecte (ara determinada amb la paraula clau Defender), les quals han sigut substituïdes per paraules clau més fàcils de recordar.

Alpha inclou cartes que fan referència a l'ante. La idea dels primers involucrats en Magic era que fos un joc amb una mica d'apostes, per això l'ante consistia en que, abans de cada partida, cada jugador apostava una carta a l'atzar del seu deck. Quan algú dels dos guanyava, el guanyador s'emportava les dues. I per afegir emoció al joc, van afegir cartes que feien referència a l'ante. A Limited Edition, n'existien tres, totes tres de color negre: Contract from Below, Darkpact i Demonic Attorney. Totes tres (així com les altres cartes que fan referència a l'ante) són il·legals als tornejos oficials, i l'ante ha quedat obsolet i oblidat des de l'expansió Homelands.

Cartes famoses[modifica | modifica el codi]

  • "Power Nine": Black Lotus, Mox Pearl, Mox Sapphire, Mox Jet, Mox Ruby, Mox Emerald, Ancestral Recall, Time Walk i Timetwister. Són les nou cartes més poderoses, no només de la col·lecció, sinó del joc sencer. Totes elles donen un avantatge en el joc que no equival al seu cost de mana, per això estan censurades a tots els formats excepte a Vintage, format en el qual només se'n pot tenir una de cada com a màxim. Els colors d'aquestes nou cartes està molt desequilibrat: sis són artefactes i tres són blaves; aquest és un dels motius pels quals gairebé tots els decks de Vintage juguen amb blau.
  • Terres duals: Tundra, Scrubland, Plateau, Savannah, Underground Sea, Tropical Island, Badlands, Bayou i Taiga, excloent-ne Volcanic Island degut a un error d'impessió. Aquestes terres proveeixen cada una dos colors de mana i no tenen cap tipus de desavantatge per fer-ho (no com passa amb les terres més recents que poden agregar més d'un color de mana), i a sobre tenen l'avantatge de poder-se buscar amb les "fetchlands" d'Onslaught i de Zendikar, dues edicions posteriors. Per aquest motiu, aquestes terres són molt característiques de Legacy i Vintage, els únics formats on estan permeses.
  • "Boons": Healing Salve, Ancestral Recall, Dark Ritual, Lightning Bolt i Giant Growth. Dissenyat com un cicle on cada carta fa un efecte relacionat amb el número 3 per un sol mana. Totes són comuns excepte Ancestral Recall, que és rara i també forma part del Power Nine. Llevat d'Ancestral Recall pel fet de ser massa poderosa, totes les altres s'han reeditat a edicions posteriors. Tanmateix, segueix havent-hi un gran desequilibri entre les altres quatre. Els Boons negre i vermell, Dark Ritual i Lightning Bolt respectivament, també es consideren d'un nivell excessiu, per la qual cosa només es reediten excepcionalment. En canvi, el Boon blanc, Healing Salve, és massa dèbil. L'únic que es considera equilibrat és el Boon verd, Giant Growth, que és la carta que s'ha reeditat més cops al llarg de la història.
  • Chaos Orb: Juntament amb Falling Star de Tempest, són les úniques dues cartes que fan referència a accions físiques reals. Per aquest motiu, no són legals a cap format.
Expansions de Magic: The Gathering
Expansions bàsiques de nivell Advanced : Alpha, Beta, Unlimited, Revised, 4th Edition, 5th Edition, 6th Edition, 7th Edition, 8th Edition, 9th Edition, 10th Edition, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015
Primeres expansions de nivell Expert
Arabian Nights, Antiquities, Legends, The Dark, Fallen Empires, Homelands
Blocs d'expansions de nivell Expert

Ice Age Block: Ice Age, Alliances, Coldsnap
Mirage Block: Mirage, Visions, Weatherlight
Rath Cycle: Tempest, Stronghold, Exodus
Urza Block: Urza's Saga, Urza's Legacy, Urza's Destiny
Masques Block: Mercadian Masques, Nemesis, Prophecy
Invasion Block: Invasion, Planeshift, Apocalypse
Odyssey Block: Odyssey, Torment, Judgment

Onslaught Block: Onslaught, Legions, Scourge
Mirrodin Block: Mirrodin, Darksteel, Fifth Dawn
Kamigawa Block: Champions of Kamigawa, Betrayers of Kamigawa, Saviors of Kamigawa
Ravnica Block: Ravnica: City of Guilds, Guildpact, Dissension
Time Spiral Block: Time Spiral, Planar Chaos, Future Sight
Lorwyn Block: Lorwyn, Morningtide
Shadowmoor Block: Shadowmoor, Eventide

Shards of Alara Block: Shards of Alara, Conflux, Alara Reborn
Zendikar Block: Zendikar, Worldwake, Rise of the Eldrazi
Scars of Mirrodin Block: Scars of Mirrodin, Mirrodin Besieged, New Phyrexia
Innistrad Block: Innistrad, Dark Ascension, Avacyn Restored
Return to Ravnica Block: Return to Ravnica, Gatecrash, Dragon's Maze
Theros Block: Theros, Born of the Gods, Journey Into Nyx
Tarkir Block: Khans of Tarkir, Fate Reforged, Dragons of Tarkir

Un-Sets Expansions de nivell Starter Compilacions/re-impressions/Caixes
Unglued, Unhinged

Portal, Portal Second Age, Portal Three Kingdoms, Starter, Starter 2000

Chronicles, Renaissance, Anthologies, Battle Royale, Beatdown, Deckmasters