Altún Ha

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de geografia físicaAltún Ha
Imatge
Localització
Entitat territorial administrativaRockstone Pond (Belize) (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Map
 17° 45′ N, 88° 20′ O / 17.75°N,88.33°O / 17.75; -88.33
Dades i xifres
Altitud11 m Modifica el valor a Wikidata
TipusJaciment arqueològic Modifica el valor a Wikidata

Altún Ha és el nom donat a les ruïnes d'una antiga ciutat maia situada al territori de Belize, a prop de 50 km al nord de la ciutat de Belize i a 10 km de la costa del mar Carib. Altún Ha és un nom modern en idioma maia yucatek, que és la traducció del nom del poble de Rockstone Pond (anglés: 'Estany de les pedres'). El nom antic de la ciutat es desconeix.

Història[modifica]

Algunes recerques arqueològiques han demostrat que Altún Ha es construí al 200 de, la qual cosa coincideix, aproximadament, amb el període clàssic de la història mesoamericana. La major part de les construccions daten dels s. III al X de, quan la ciutat devia albergar una població de 10 mil persones. Al voltant de l'any 900, les tombes de l'elit governant de la ciutat foren profanades, la qual cosa indica una probable revolta interna en aquest temps. Encara que Altún Ha continuà habitada després, mai s'hi tornà a edificar. Abandonada per molts habitants més tard, ressorgeix amb una nova i moderada ocupació al s. XII, abans de declinar i convertir-se en una petita vila d'agricultors.

Exploracions arqueològiques[modifica]

Les roques de les ruïnes d'antigues estructures es reutilitzaren per a construir el poblat agrícola de Rockstone Pond en temps moderns, però la ciutat no atragué l'atenció dels investigadors fins a 1963, quan l'existència d'un considerable assentament amerindi fou reconeguda per Hal Ball, especialista en cultura maia.

Al començament de 1965, un equip d'arqueòlegs del Museu Reial d'Ontario dirigit per David Pendergast hi inicià una temporada de recerques que conclogué al 1970. Una de les troballes més espectaculars fou la peça de jade més gran que es coneix de la cultura maia: una màscara de la divinitat maia del sol, Kinich Ahau, considerada un dels tresors nacionals de Belize.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]