Alta crítica

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search

Alta crítica és l'estudi del text de la Bíblia amb el mètode historiogràfic de la crítica històrica i el mètode filològic de la crítica textual.[1]

Al context de l'estudi científic de la bíblia, el concepte alemany höhere Kritik, literalment «crítica superior» va ser utilitzat per primera vegada pel historiador i orientalista alemany Johann Gottfried Eichhorn (1752-1827) al seu llibre Einleitung ins Alte Testament (Introducció a l'Antic Testament).[2][3]

En contrast a l'alta crítica hi ha la baixa crítica que s'enfoca en l'estudi dels autors dels textos bíblics, el seu procés de formació editorial, la seva transmissió històrica i el context de formació (l'anomenat Sitz im Leben).[cal citació]

Mètode[modifica]

Les metodologies (tant de l'alta com de la baixa crítica: crítica textual, ecdòtica, crítica de les fonts) s'aplica també a altres àmbits d'estudi de fonts documentals; l'alta crítica utilitza els mateixos mètodes científics que s'utilitzen per estudiar l'origen dels texts literaris antics. No es limita, per tant necessàriament a l'escripturística, sinó que s'empre sobre qualsevol manuscrit antic, medieval o fins i tot modern, i també sobre els textos impresos, especialment els incunables, i de fet, en teoria, sobre qualsevol tipus de suport d'un document. En general, s'aplica especialment a tots aquells de quina versió original difereix de les posteriors o, com sol passar en la major part de les fonts primàries de l'antiguitat, quan s'ha perdut i es pretén reconstruir mitjançant diferents procediments d'anàlisis de les diferències i la seva explicació genealògica. També pot aplicar-se a autors que no van escriure textos, sinó que van fer un magisteri oral.

L'Alta crítica, sigui bíblica, clàssica, bizantina o medieval, s'enfoca en la font d'un document per determinar qui el va escriure, quan i on.

Història de l'Alta crítica[modifica]

L'humanista Erasme de Rotterdam (1466? - 1536) se sol acreditar com el primer intel·lectual a estudiar la Bíblia des d'un punt de vista crític, o sota qualsevol criteri que no fos la de considerar-la un text literalment revelat.[4] Ja al segle XV, l'humanista Lorenzo Valla havia demostrat amb procediments filològics la falsedat de la donació de Constantí, malgrat aquest era un text papal i no bíblic.

Als estudis clàssics, la «nova alta crítica» del segle xix abandonà «els esforços per dotar a l'antiga religió de sentit literal i pertinència i en el seu lloc es dedicà a la recol·lecció crítica i a l'ordenació de les fonts materials.»[5]

Alta crítica d'altres fonts teològiques[modifica]

Tant l'alta com la baixa crítiques s'apliquen avui dia, a les fonts teològiques considerades revelades per Déu, tant per les religions judeocristianes com per les diferents religions no monoteistes, com Islam,[Cal aclariment] hinduisme, budisme o confucianisme.???

Alcorà[modifica]

Pel cas de l'Alcorà, la moderna Alta crítica està en els seus inicis. Les qüestions acadèmiques sobre la seva composició i contingut impliquen qüestions polèmiques, per exemple sobre si l'Alcorà incorpora material tant del Tanakh (la Bíblia hebrea, en gran part coincident amb l'Antic Testament) com del Nou Testament; que alguns neguen o limiten a una mera cita d'exemples de textos previs (de forma similar a com el Nou Testament ho fa de l'Antic). L'existència de versions diferents de l'Alcorà també és un tema qüestionable, ja que la història islàmica registra que Uthman ibn Affan (el tercer califa, 644-656) recopilà totes les variants del text que existien en la seva àpoca i va destruir les que no aprovava.

Referències[modifica]

  1. Roukema, Riemer. «Schriftkritiek». A: Harinck, George (ed.). Christelijke Encyclopedie (en neerlandès). Kampen: Kok, 2005 [Consulta: 11 maig 2018]. 
  2. Eichhorn, Johann Gottfried. Einleitung ins Alte Testament (en alemany). Leipzig: Weidmann und Reich, 1787. 
  3. Reid, G. «Biblical Criticism (Higher)». A: Catholic Encyclopedia (en anglès). Nova York: Robert Appleton Company, 1908. 
  4. Will Durant, The Story of Philosophy, p. 125, Touchstone, 1961, ISBN 0-671-20159-X,
  5. Burkert, Greek Religion (1985), Introduction

Bibliografia[modifica]