Altan Khan

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAltan Khan

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(bo) སོག་པོ་ཨལ་ཐན་རྒྱལ་པོ། Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1507 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Mongòlia Modifica el valor a Wikidata
Mort1582 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata (74/75 anys)
Mongòlia Modifica el valor a Wikidata
Kan
Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciósobirà Modifica el valor a Wikidata
Família
FamíliaGengiskhànides Modifica el valor a Wikidata
CònjugeSanniangzi Modifica el valor a Wikidata
FillsSengge Düüreng (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
PareBars Bolud Yinong Modifica el valor a Wikidata
GermansNariin Taij i Günbileg Jonon Modifica el valor a Wikidata
Altan Khan

Altan Khan (Altan-otxiguín) fou el fill gran de Qutula Khan. La "Història secreta" li atribueix el títol de kagan (emperador) que mai va tenir. Va viure a la segona meitat del segle xii.

Temujin, el futur Genguis Khan, aspirava a refer la reialesa en la seva persona, i tenia al seu costat a la gent dels clans djelair, qiyat, ba'arin i alguns representants de l'aristocràcia mongola representats pel seu oncle Da'aritai-otchigin i els descendents de Qabul Khan incloent a Satcha-baqi, besnet de Qabul Khan i net d'Oqin-barqaq, i per Altan-otchigin, és a dir els hereus legítims de la reialesa.

Quan els mongols van elegir kan, Altan-otxiguin va renunciar als seus drets en favor de Temujin, pensant que aquest seria un instrument dòcil. També s'havia creat una atmosfera religiosa en què algunes prediccions dels xamans dictaminaven que Temujin seria el kan dels mongols.[1] Així Temudjin fou nomenat kan. Altan i Satcha-baki foren els primers a proclamar kan a Temudjin, en una data propera a 1194. Temujin va prendre llavors el nom de tchinggiz khan (Genguis Khan).

Quan Altan es va adonar que el nou kan no seria un instrument a les seves mans, es va fer enrere de la seva decisió i es va revoltar, però no va tenir èxit.

Quan Genguis Khan va fer una expedició contra els tàtars 1202) va donar orde de no saquejar, però alguns caps no la van obeir, entre els quals Altan. Genguis Khan el va castigar obligant-lo a retornar el botí, i aliat a altres caps desautoritzats per Gengis, va passar al camp dels enemics del kan.

referències i notes[modifica]

  1. las principal la del xaman i cap dels ba'arin, Qortchi
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Altan Khan