Altos Hornos de Vizcaya

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula d'organitzacióAltos Hornos de Vizcaya
Logo Altos Hornos de Vizcaya.png
Alto horno antiguo Sestao.jpg
Dades bàsiques
Tipus entitat empresa
Sector siderúrgia
Història
Fundació 1902
Organització i govern
Seu central 
Modifica dades a Wikidata
Alt Forn d'AHV, avui abandonat

Altos Hornos de Vizcaya (AHV) fou una empresa creada el 29 d'abril de 1902 a Bilbao de la fusió de tres empreses siderometal·lúrgiques: Altos Hornos y Fábricas de Hierro y Aceros de Bilbao, La Vizcaya i La Iberia, empreses que van anar en augment la seva competitivitat durant tota la dècada anterior exportant ferro i acer biscaí a tota Europa. En la seva fundació era la major empresa del país i el seu emplaçament era a Sestao, proper als jaciments de ferro, amb port de mar i d'alta tradició metal·lúrgica.

La creació de AHV i la posterior substitució del carbó vegetal pel carbó de coc de major poder calorífic, impulsaria el comerç: exportació d'acer i importació de coc, estimulant la creació de vaixells d'acer i vapor. A conseqüència es van crear noves drassanes (Drassanes del Nervión, Companyia Euskalduna).

AHV subministrava acer però requeria mineral, mà d'obra, eines i una extensa xarxa ferroviària el que va generar la gran industrialització de Biscaia i la diversificació de les empreses.

Després de la guerra civil, al quedar la indústria basca gairebé intacta, serveix com destinació atractiva per a l'èxode rural i el desenvolupament econòmic de la zona. Convertint El Gran Bilbao en un dels majors nuclis urbans d'Espanya. Com a conseqüència de l'execució "Plan de Competitividad Conjunto AHV - Ensidesa", al desembre de 1994 té lloc la constitució del grup CSI, (Corporación Siderúrgica Integral), la reorganització de la qual dóna lloc el 1997 a la creació de Aceralia Corporació Siderúrgica, actualment secció del grup Arcelor.

Avui dia, després d'una reconversió i canvi de nom a Acería Compacta de Bizkaia, segueix produint acer mitjançant la tecnologia CSP tenint una capacitat propera als 3 milions de tones.

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Altos Hornos de Vizcaya Modifica l'enllaç a Wikidata