Aluminocoquimbita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralAluminocoquimbita
Fórmula químicaAl₂Fe₂(SO₄)₆(H₂O)₁₂·6H₂O
Epònimalumini i coquimbita Modifica el valor a Wikidata
Nom IUPACtris(sulfat) d'alumini i ferro—aigua (1/9)
Localitat tipusGrotta dell'Allume, Porto Levante, Vulcano, Lipari, Eòlies, Província de Messina, Sicília, Itàlia
Classificació
Categoriasulfats
Nickel-Strunz 10a ed.7.CB.50
Dana29.8.8. Modifica el valor a Wikidata
Propietats
Sistema cristal·lítrigonal
Estructura cristal·linaa = 10,7065(7) Å; c = 17,3077(11) Å;
Grup puntual3m (3 2/m) - hexagonal escalenoedral
Grup espacialspace group P-31c (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA2009-095
SímbolAcoq Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

L'aluminocoquimbita és un mineral de la classe dels sulfats que pertany al grup de la coquimbita. És anomenada així per la seva relació amb la coquimbita i el seu contingut elevat d'alumini.

Característiques[modifica]

L'aluminocoquimbita és un sulfat de fórmula química Al₂Fe₂(SO₄)₆(H₂O)₁₂·6H₂O, fórmula que va ser redefinida el 2019.[2] Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 2009. Cristal·litza en el sistema trigonal. Es troba en forma de prismes de fins a 0,5 mil·límetres. Visualment és indistingible de la coquimbita.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, l'aluminocoquimbita pertany a «07.CB: Sulfats (selenats, etc.) sense anions addicionals, amb H₂O, amb cations de mida mitjana» juntament amb els següents minerals: dwornikita, gunningita, kieserita, poitevinita, szmikita, szomolnokita, cobaltkieserita, sanderita, bonattita, aplowita, boyleïta, ilesita, rozenita, starkeyita, drobecita, cranswickita, calcantita, jôkokuïta, pentahidrita, sideròtil, bianchita, chvaleticeïta, ferrohexahidrita, hexahidrita, moorhouseïta, niquelhexahidrita, retgersita, bieberita, boothita, mal·lardita, melanterita, zincmelanterita, alpersita, epsomita, goslarita, morenosita, alunògen, metaalunògen, coquimbita, paracoquimbita, romboclasa, kornelita, quenstedtita, lausenita, lishizhenita, römerita, ransomita, apjohnita, bilinita, dietrichita, halotriquita, pickeringita, redingtonita, wupatkiïta i meridianiïta.

Formació i jaciments[modifica]

Es forma a baixes temperatures (per sota de 100 ° C), en fumaroles. Va ser descoberta a la Grotta dell'Allume, a Porto Levante, a l'illa de Vulcano, a les Eòlies (Província de Messina, Sicília, Itàlia), on es troba associada a altres minerals com: alunogen, coquimbita, krausita, metavoltina, pertlikita, pickeringita, tamarugita, voltaïta i yavapaiïta. També ha estat descrita a la mina Blue Lizard Mine, a Chocolate Drop (Utah, Estats Units).

Referències[modifica]

  1. «Aluminocoquimbite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 7 novembre 2015].
  2. Ritsuro MIYAWAKI, Frédéric HATERT, Marco PASERO, Stuart J. MILLS «IMA Commission on New Minerals, Nomenclature and Classification (CNMNC) NEWSLETTER 52». Mineralogical Magazine, 83, 2019, pàg. 887-893 [Consulta: 14 gener 2020].