Amador, Pere i Lluís de Martos

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Amador de Tucci)
Per a altres significats, vegeu «Sant Amador (desambiguació)».
Infotaula de personaAmador, Pere i Lluís de Tucci, o
de Martos

Martos des de la Peña de Martos Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixementc. 820 Modifica el valor a Wikidata
Martos Modifica el valor a Wikidata
Mort30 abril 855 Modifica el valor a Wikidata (34/35 anys)
Còrdova Modifica el valor a Wikidata
SepulturaPere: Peñamelaria (Còrdova); Lluís: Palma del Río (Còrdova); Amador: no n'hi ha restes 
màrtirs
CelebracióEsglésia Catòlica Romana, Església ortodoxa, anglicanisme
CanonitzacióAntiga
PelegrinatgeMartos
Festivitat5 de maig Modifica el valor a Wikidata
IconografiaPalma del martiri Modifica el valor a Wikidata
Patró deMartos (només Amador)

Amador, Pere i Lluís de Tucci o de Martos (Tucci, actual Martos, Jaén, ca. 820 - Còrdova, 30 d'abril de 855) foren tres eclesiàstics mossàrabs, morts com a màrtirs a mans de musulmans. Són venerats com a sant per diverses confessions cristianes, i són els primers sants del bisbat de Jaén.

Biografia[modifica]

Amador era fill de pares cristianes, tot i que la regió estava sota el domini islàmic, com a part del Califat de Còrdova). De jove, anà a Còrdova a estudiar, amb els seus pares i germans. Segons l'obra de Sant Eulogi de Còrdova, Amador fou bon estudiant i destacà per la seva prudència i honradesa, que l'encaminà a la vida religiosa i a ésser ordenat sacerdot.

Amb els seus amics Lluís, germà del diaca Pau de San Zoilo, executat en 851 i parent del bisbe Eulogi, i el monjo Pere, van començar a predicar el cristianisme públicament, malgrat la prohibició i persecució decretada pel califa Muhàmmad I. Foren empresonats i condemnats a mort, i els tres foren decapitats el 30 d'abril de 855. Els seus cossos foren llençats al riu Guadalquivir. Segons la llegenda tradicional, el cap tallat d'Amador, surant al riu, continuava predicant.

Veneració[modifica]

Immediatament, la comunitat cristiana els considerà màrtirs. El cos de Pere fou recuperat i sebollit al monestir de Peñamelaria; el de Lluís, a la vila de Palma del Río, però el d'Amador no fou trobat.

La festivitat litúrgica dels tres sants se celebra el 5 de maig. Amador és el sant patró de Martos, i en honor seu s'hi aixecà la parròquia de San Amador y Santa Ana.