Amida (compost químic)

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Estructura química de l'amida

Una amida és un grup funcional del tipus R(CO)NR'R'', on CO és un carbonil, N un àtom de nitrogen, i R, R' i R'' radicals orgànics o àtoms d'hidrogen.

Formació d'amida a partir d'un carboxílic i d'una amina

Les amides es poden considerar derivades de l'àcid carboxílic per substitució del grup -OH de l'àcid per un grup -NH2, -NHR o -NRR' (grup amino).

Formalment també es poden considerar derivades de l'amoníac, d'una amina primària o d'una amina secundària per substitució d'un hidrogen per un radical àcid, cosa que origina una amida primària, secundària o terciària, respectivament. Un dels principals mètodes d'obtenció d'aquests compostos consisteix a fer reaccionar amoníac amb èsters.

Gairebé totes les amides són sòlides a temperatura ambient i tenen punts de fusió elevats (més alts que els dels àcids respectius). Presenten excel·lents propietats dissolvents i són bases molt dèbils. Les amides són molt comunes a la natura; una de les més conegudes és la urea, una diamida formada sobre l'àcid carbònic i que -per tant- no conté hidrocarburs. També els aminoàcids i les proteïnes contenen amides (anomenades enllaç peptídic).

L'acrilamida és una amida utilitzada en múltiples aplicacions. Les amides s'empren sovint en la indústria farmacèutica. També tenen aplicacions tèxtils, en especial les poliamides com el niló (les poliamides són polímers que contenen grups amida; de fet, hom podria considerar les proteïnes com a poliamides).

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Amida