Amintes de Galàcia

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de personaAmintes de Galàcia
Amyntas of Galatia.jpg
Dades biogràfiques
Naixement segle I aC
Mort 25 aC
Dades familiars
Mare Adobogiona
Modifica dades a Wikidata

Amintes (grec Ἀμύντας, Amyntas) fou tetrarca de Galàcia i després rei de Galàcia i altres territoris.

Estrabó esmenta un rei dels licaons anomenat Amintes que era un dels tetrarques de Galàcia i dominava Galàcia, Licaònia, Isàuria, el sud-est de Frígia, Pisídia i Cilícia del nord-oest; era el darrer dels tetrarques, i va rebre probablement els dominis de Deiotarus II (Gadelonitis, Farnàcia, Trapezus i l'Petita Armènia) a la seva mort (després del 30 aC), portant el títol reial fins a la seva mort el 25 aC. Pisídia, Cilícia, Isàuria, i Frígia del sud i potser altres territoris els hi havia donat Marc Antoni, del que era partidari, vers el 39 aC, però segurament abans ja governava part de Galàcia i Licaònia.

Estrabó diu que a Derbe governava un príncep anomenat Antípater de Derbe; la ciutat de Laranda de Licaònia era una de les capitals dels pirata isauris de la que s'havien apoderat als dominis del príncep de Derbe. Antípater era un amic de Ciceró. Amintes va matar a aquest Antípater i va incorporar els seus dominis i potser fou per això i com a lleial partidari de Marc Antoni, que se li va donar Isàuria i Psídia.

Just abans d'Àccium es va passar a August i així va poder conservar els seus dominis després del 31 aC i potser encara augmentar-los.

Va matar al príncep d'Homonada o Homona i va incorporar aquest territori. Però la seva vídua el va venjar i Amintes va morir en una emboscada el 25 aC i August va convertir Galàcia en província de Roma abraçant Licaònia, Isàuria, est i sud de Frígia i Psídia.