Amistat

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

L'amistat (del llatí amicus; amic, que possiblement deriva d'amore; estimar. Encara que es diu també que amic prové del grec "a"; sense i "ego"; jo, llavors amic significaria "sense el meu jo", amb la qual cosa es considera un amic com a l'altre jo) és una relació afectiva entre dues persones. L'amistat és una de les relacions interpersonals més comunes que la majoria dels éssers humans tenen a la vida.

L'amistat és un sentiment convingut amb una altra persona, on es cerca confiança, consol, amor i respecte. És un vincle molt especial entre dues persones que són amigues.

El cas més comú d'amistat on intervé un animal és entre l'home i el gos, a aquest últim se'l coneix com el millor amic de l'home. L'amistat es produeix en diferents etapes de la vida i en diferents graus d'importància i transcendència. L'amistat neix quan els subjectes de l'amistat es relacionen entre si i troben en els seus éssers una mica en comú. Hi ha amistats que neixen pocs minuts després de relacionar-se i altres que triguen anys a fer-lo. Hi ha amistats que duren unes hores i altres que duren tota la vida. Hi ha amics que es veuen una sola vegada en la vida i hi ha altres que ho fan per moltes dècades.

Religió i Cultura Popular[modifica | modifica el codi]

L'amistat és una relació afectiva entre dues persones és considerada com una experiència humana de vital importància, inclusivament ha estat *santificada per diverses religions. Al Poema de "Gilgamesh" -un poema babilonià que es troba entre els primers treballs literaris de la història- es relata l'amistat entra *Gilgamesh i *Enkidu. Els greco-romans tenien, entre altres diversos exemples, l'amistat entre *Orestes i *Pílades. Els evangelis canònics ens parlen d'una declaració de Jesús, "Ningú no posseïx més gran amor que aquest, el de sacrificar sa vida pels seus amics." (Joan XV:13).

Les relacions d'amistat han estat àmpliament retratades tant en el món de la literatura com en del cinema i la televisió a tal grau que si bé una llista veritablement completa seria impossible, car és fàcil d'identificar-les en gairebé qualsevol obra.

El Quixot i Sancho Panza, Sherlock Holmes i Watson i els Tres Mosqueters són exemples variats de diversos tipus d'amistats entranyables exhibides a la literatura.

Al món del cinema i la televisió es pot trobar des dels clàssics com Laurel i Hardy fins a la sèrie de televisió nord-americana de Friends, comèdia que girava completament entorn a la relació de sis personatges.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]