Amistat

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Amistat

L'amistat és una relació afectiva entre dues persones que no són família, un sentiment convingut amb una altra persona, en què es cerca confiança, consol, amor i respecte. L'amistat és una de les relacions interpersonals més comunes que la majoria dels éssers humans tenen a la vida.

El cas més comú d'amistat en què intervé un animal és entre l'humà i el gos; a aquest últim se'l coneix com el millor amic de l'ésser humà. L'amistat es produeix en diferents etapes de la vida i en diferents graus d'importància i transcendència. L'amistat neix quan els subjectes de l'amistat es relacionen entre si i troben en els seus éssers alguna cosa en comú. Hi ha amistats que neixen pocs minuts després de relacionar-se i d'altres que triguen anys a fer-ho. Hi ha amistats que duren unes hores i d'altres que duren tota la vida. Hi ha amics que es veuen una sola vegada en la vida i hi ha d'altres que ho fan durant moltes dècades.

Etimologia[modifica]

Amigues a Kenya

"Amistat" prové del llatí amicus; amic, que possiblement es va derivar de amore; estimar. Encara que es diu també que "amic" prové del grec a; sense i ego; jo, i llavors "amic" significaria "sense el meu jo", amb la qual cosa es considera a un amic com a l'altre jo.

Religió[modifica]

L'amistat és una relació afectiva entre dues persones i és considerada com una experiència humana de vital importància; fins i tot, ha estat santificada per diverses religions. Al poema de Gilgamesh -un poema babiloni que es troba entre els primers treballs literaris de la història- es relata l'amistat entra Gilgamesh i Enkidu.

Els grecoromans tenien, entre altres diversos exemples, l'amistat entre Orestes i Pílades.

Els evangelis canònics parlen d'una declaració de Jesús: ningú no posseïx més gran amor que aquest, el de sacrificar sa vida pels seus amics. (Joan XV: 13).

A la cultura[modifica]

Escultura Amistad, a Buenos Aires

Les relacions d'amistat han estat àmpliament retratades tant en el món de la literatura com en el del cinema i la televisió, en tal grau que si bé una llista veritablement completa en seria impossible, és fàcil d'identificar-les en gairebé qualsevol obra.

El Quixot i Sancho Panza, Sherlock Holmes i Watson i els Tres Mosqueters són exemples variats de diversos tipus d'amistats entranyables exhibides en la literatura. En el món del cinema i la televisió, es pot trobar des dels clàssics com Laurel i Hardy fins a la sèrie de televisió Friends, una comèdia de situació que girava completament a l'entorn de la relació de sis personatges.

Enllaços externs[modifica]