Amos Bronson Alcott

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAmos Bronson Alcott

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement29 novembre 1799 Modifica el valor a Wikidata
Wolcott (Connecticut) Modifica el valor a Wikidata
Mort4 març 1888 Modifica el valor a Wikidata (88 anys)
Concord (Massachusetts) Modifica el valor a Wikidata
SepulturaMassachusetts
Sleepy Hollow Cemetery (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Catedràtic
Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballFilosofia Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciópoeta, professor, filòsof, escriptor Modifica el valor a Wikidata
PartitPartit Republicà dels Estats Units Modifica el valor a Wikidata
MovimentTranscendentalisme Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeAbby May (1830–1877), mort del cònjuge Modifica el valor a Wikidata
FillsAnna Alcott Pratt, Elizabeth Sewall Alcott, Louisa May Alcott, Abigail May Alcott Nieriker Modifica el valor a Wikidata
MareAnna Alcott (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
ParentsWilliam Alexander Alcott (cosí segon) Modifica el valor a Wikidata

Find a Grave: 5594 Project Gutenberg: 38495 Modifica el valor a Wikidata

Amos Bronson Alcott (Wolcott, Connecticut, 29 de novembre de 1799 - 4 de març de 1888, Boston) fou professor a Virgínia, Connecticut, Boston i Germantown (Pennsilvània) amb un sistema pedagògic progressista. Creia en el règim vegetarià i en la preexistència de l'ànima. Lector de Plató, Coleridge i els neoplatònics que li fan considerar el món “ la visionària creació de l'ànima caiguda de l'home” i va seguir amb un idealisme transcendental. El 1834 va fundar l'escola a Boston, però el seu sistema d'ensenyament va crear hostilitat i es va veure obligat a tancar. El 1830 es casa amb Abby May amb qui té nombrosos fills a Concord (Massachusetts). El 1844 crea la Comunitat utopista Fruitlands, situada a 48 quilòmetres al sur de Boston, però la poca experiència en el cultiu, els deutes i les tensions familiars van fer renunciar al projecte. Per un curt temps es desplaça amb la família a Still Silver, un poble dins de la zona de la Universitat Harvard i finalment tornen a Concord a la casa anomenada “The Hillside”. La seva segona filla Louisa May Alcott comença a escriure seriosament i té els seus fruits que portarà la prosperitat familiar gràcies a la seva novel·la Little Women (Donetes). El 1853 Amos Bronson Alcott va viatjar per Amèrica fent conferències. Va ser Delegat provincial de l'ensenyament de Concord i el 1859 introdueix el cant, el gimnàs i la fisiologia en els programes de l'escola i organitza un cercle per a pares i professors. Va deixar escrits de tots aquests nous sistemes d'aplicació a l'ensenyament. Durant el 1879-1882 fa classes de transcendentalisme a l'escola d'estiu de Concord de filosofia i literatura. Les seves obres més destacades són The Doctrine and Discipline of Human Culture (Doctrina i Disciplina de la cultura) de 1836; Concord Days (Dies a Concord) de 1872; Table Talk (Converses a la taula) de 1877; New Connecticut (1881) i una autobiografia.

Bibliografia[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Amos Bronson Alcott
  • González Porto-Bompiani (coord). Diccionario de autores, vol I. Montaner y Simón,S.A. 1963. Nº Registre:M 3843-63. Depósito Legal:B 20872-63(I)