Ampelografia

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca

L'ampelografia (del grec "ampelos" - vinya i "graphos" - classificació) és la ciència que s'encarrega de l'estudi, la descripció i la identificació de la vinya (vitis vinifera), les seves varietats i els seus fruits.

Des de l'inici de la història del vi, l'home s'ha preocupat per classificar-ne les diferents varietats. Ja a principis de la nostra era, Plini el Vell va descriure amb detall més de 90 varietats de raïm al tom XIV de la seva Naturalis Historia. S'accepta que l'ampelografia va néixer a Montpeller el 1940 amb el professor Pierre Galet, qui va establir les tècniques per a la identificació de les diferents varietats. El seu mètode es basa en una anàlisi precisa i sistemàtica de l'estructura, forma i color de diferents parts, com flors, brots, pecíols, fulles i raïms, a més del sabor de les baies. S'estima que es conreen més de 10.000 varietats a tot el món.

El mètode permet validar i corregir els sinònims, que són àmpliament usats (com en el cas del raïm ull de llebre). També és la base per detectar diferents varietats que poden rebre el mateix nom depenent del lloc.

No obstant això, no funciona massa bé a l'hora de distingir clons, subvariants o mutacions. A més pot induir a errors si la ubicació, les diferències climàtiques i les malalties han modificat la morfologia de la planta.

Amb el pas del temps, l'ampelografia moderna ha incorporat l'anàlisi genètica de les varietats i ha aconseguit normalitzar codis de classificació.

En l'actualitat es porten a terme projectes per fer anàlisis exhaustives d'ADN i establir una mena d'empremta genètica de les varietats.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ampelografia Modifica l'enllaç a Wikidata