Ampliadora

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Ampliadora

Una ampliadora fotogràfica, o simplement ampliadora, és un projector de transparències que s'utilitza per obtenir còpies del negatius sobre suports com ara el paper amb una mida més gran en el laboratori fotogràfic. Se sol anomenar «ampliació» a la imatge resultant.[1]

Objectiu específic per a ampliadora.

La funció de l'ampliadora és oferir una imatge ampliada del negatiu de manera que el resultat aparegui amb una il·luminació uniforme, per al que s'utilitza un condensador o un difusor.[2] Normalment està composta de:

  • Una font de llum
  • Un condensador que permet concentrar la llum sobre el negatiu o un difusor que la distribueix uniformement
  • Un filtre que permetrà variar la temperatura de color de la llum
  • Un portanegatius on es col·loca el negatiu entre dues plaques de vidre o sobre dues ranures, per tal de mantenir-lo pla
  • Un objectiu que sol ser intercanviable

En els inicis dels processos fotogràfics del col·lodió humit i del gelatina-bromur les imatges s'obtenien per contacte entre els negatius i els papers fotogràfics de manera que tots dos havien de tenir la mateixa mida. Entre els primers intents d'aconseguir imatges més grans es troben els treballs en òptica aplicada de Nöel Lerebours a 1953, Jules Jamin a 1954, Woodward a 1959 o Désiré van Monckhoven a 1865, però va ser necessari disposar d'electricitat perquè l'ampliació de les fotografies es fes de manera generalitzada.[3]

La necessitat de l'ampliadora va augmentar en estendre's la utilització de la pel·lícula de rotlles popularitzada per George Eastman i l'ús de càmeres cada vegada més lleugeres i versàtils, com ara la Leica dissenyada per Oskar Barnack per a ser utilitzada amb pel·lícula de 35 mm. Aquests factors van convertir l'ampliadora en l'element central del laboratori fotogràfic a la fotografia del segle XX.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Diccionario de Arte I. Barcelona: Spes Editorial SL (RBA), 2003, p.22. ISBN 84-8332-390-7 [Consulta: 6 novembre 2014]. 
  2. Langford, M. Enciclopèdia completa de la fotografia. Madrid: Hermann Blume edicions, 1983, p. 236. ISBN 84-7214-276-0. 
  3. SOUGEZ, ML; Pérez Gallardo, H.. Diccionari d'història de la fotografia. Madrid: Ediciones Cátedra, 2003, p. 35. ISBN 84-376-2038-4. 

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ampliadora Modifica l'enllaç a Wikidata