Anàlisi quantitativa (química)

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

L’anàlisi quantitativa en química és la determinació de l’abundància absoluta o relativa (sovint expressada com una concentració) d’una, diverses i totes les substàncies químiques presents en una mostra particular.

Una vegada que es coneix la presència de certes substàncies en una mostra, estudiar la seva abundància absoluta o relativa pot ajudar en la determinació de les propietats específiques. El coneixement de la compsició d’una mostra és molt important i hi ha diverses maneres de fer-ho possible, com són l’anàlisi gravimètrica i l’anàlisi volumètrica. Les anàlisis gravimètriques proporcionen dades més acurades sobre la composició d’una mostra que no pas les anàlisis volumètriques, però la primera anàlisi necessita més temps per a fer-se en el laboratori i les volumètriques sovint donen ja resultats satisfactoris. Les anàlisis volumètriques poden ser una simple titulació, però també poden ser una precipitació o un complex de coordinació. Tanamateix cada mètode en anàlisi quantitativa té una especificació general.

Per exemple, l’anàlisi quantitativa feta en espectrometria de massa sobre mostres biològiques pot determinar, per la seva relació de d’abundància relativa de proteïnes específique, indicacions de certes malalties, com el càncer.

Quantitativa contra Qualitativa[modifica | modifica el codi]

Segons IUPAC,[1] L'expressió general “anàlisi qualitativa” es refereix a anàlisis en les quals les substàncies s'identifiquen o classifiquen en base de les seves propietats químiques o físiques. L'anàlisi quantitativa es refereix a anàlisi en els quals la quantitat o concentració de la substància a analitzar pot ser determinada (estimada)i expressada com un valor numèric en les unitats apropiades. Hi pot haver anàlisi qualitativa sense fer anàlisi quantitativa, però l'anàlisi quantitativa requereix la identificació (qualificació) de les substàncies a analitzar pels quals es donen els nombres estimats.

Es poden fer servir moltes tècniques ja sia en anàlisi qualitativa com en la quantitativa. Per exemple, si es suposa un indicador químic que canvia de color en la presència d'un ió de metall, es pot fer servir aquest per a una prova qualitativa, si es dóna el cas que canvia de color quan s'afegeix una gota de la mostra, també es pot usar en una prova quantiativa, usant probablement l'espectroscòpia ultraviolada visible.

Notes i referències[modifica | modifica el codi]

  1. Nomenclature in evaluation of analytical methods including detection and quantification capabilities|Pure & Appl. Chem. 67(10), p. 1701 (1995