An Essay on the Principle of Population

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de llibreAn Essay on the Principle of Population

Modifica el valor a Wikidata
Tipusobra literària Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
AutorThomas Malthus Modifica el valor a Wikidata
Llenguaanglès Modifica el valor a Wikidata
PublicacióAnglaterra, 1798 Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Temaeconomia Modifica el valor a Wikidata
Gènereassaig Modifica el valor a Wikidata
Archive.org: essayonprincipl00malt

An Essay on the Principle of Population (Assaig sobre els principis de la població) és una obra de Thomas Malthus, publicada anònimament el 1798.[1] La seva tesi principal és que cal controlar el creixement demogràfic, ja que un increment excessiu de la població porta a la baixada general dels sous, a tenir insuficients recursos per a tothom i per tant a la pobresa i riscos globals per a l'espècie. Aquesta idea, força polèmica, ha estat en el centre de les polítiques sobre el control de natalitat i desenvolupament econòmic i per això aquest llibre va ser catalogat entre The 100 Most Influential Books Ever Written. Les seves anàlisis es basen en un creixement demogràfic exponencial, que mai no pot ser el ritme d'augment dels recursos. Els seus detractors creuen que no ha tingut en compte que els avenços tecnològics permeten noves fonts de recursos que se sumen a les ja existents.

Malthus criticava els intents per millorar les condicions de vida del proletariat, ja que segons ell la selecció natural que opera entre altres animals havia de frenar l'augment de la població, que es doblava cada 25 anys a la seva època. Moltes de les seves prediccions no van complir-se, ja que entre les classes benestants dels països rics es va produir una disminució del nombre de fills per dona.

Les seves tesis estan influïdes per Charles Darwin, Alfred Russel Wallace, Adam Smith i Benjamin Franklin, entre d'altres.

Referències[modifica]

  1. «An Essay on the Principle of Population» (en anglès americà). [Consulta: 14 octubre 2020].