An Gàidheal Ùr

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Infotaula de publicacions periòdiquesAn Gàidheal Ùr
Tipus diari
Fitxa tècnica
Llengua gaèlic escocès
Inici publicació 1998
Editor Murchadh MacLeòid
Adreça

Taigh a’ Mhorair Leverhulme Ceàrnag Phearsabhail Steòrnabhagh

Eilean Leòdhais HS1 2DD
Dades editorials i contingut
Periodicitat Mensual
Àmbit Escòcia Escòcia
Tema Informació gaèlica

Lloc web www.an-gaidheal-ur.co.uk
Modifica dades a Wikidata

An Gàidheal Ùr fou un periòdic mensual de 12 pàgines publicat en gaèlic escocès. El nom de la publicació significa “El nou gaèlic”, en referència a una antiga revista anomenada An Gàidheal (el gaèlic). Els lectors accedien a la publicació com a suplement del West Highland Free Press o per subscripció.

Contingut[modifica]

Generalment tractava temes d'interès gaèlic o de les Terres altes d'Escòcia, com ara notícies sobre avenços en la llengua, croitearachd, serveis de ferry, esdeveniments culturals i esport. També contenia diverses columnes d'opinió i anuncis de feina relacionats amb la llengua gaèlica.

Desaparició[modifica]

L'any 2009 va desaparèixer aquesta publicació per manca de finançament. Tres entitats van retirar el finançament que atorgaven al periòdic, i aquest es va veure obligat a demanar un major esforç al seu finançador principal Bòrd na Gàidhlig. El Bòrd va anunciar que no podia posar-hi més diners, i l'agència que representa el Bòrd va notificar que ja no posaria més publicitat a An Gàidheal Ùr. En representar aquesta publicitat una terç dels ingressos, i després de llargues negociacions amb Bòrd na Gàidhlig, la publicació es va veure abocada al tancament.[1]

Referències[modifica]