Anadura

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Elefant caminant.
Bisont al galop.

S'anomena anadura o pas al patró de moviment de les extremitats dels animals, inclosos els humans, durant la seva locomoció sobre un substrat sòlid. La majoria dels animals utilitzen una varietat de passos, triant el pas segons la seva velocitat, tipus de terreny, la necessitat de maniobra, i l'eficiència energètica. Diferents espècies animals poden utilitzar diferents passos a causa de diferències en el seu anatomia que no els permet utilitzar certs passos, o simplement a causa del desenvolupament de preferències innates que són el resultat dels hàbitats en què habiten. Mentre que diverses marxes tenen noms específics, la complexitat dels sistemes biològics i la seva interacció amb el medi ambient fa que les diferències entre elles moltes vegades sigui una mica "difusa '. Les marxes són en general classificades d'acord als patrons de les seves petjades, però estudis recents sovint prefereixen definicions basades en la mecànica. En general el terme no fa referència a propulsió basada en les extremitats a través de mitjans fluids tals com l'aigua o l'aire, sinó a la propulsió sobre un substrat sòlid en generar forces reactives contra aquest (la qual cosa és aplicable tant a una caminada sota l'aigua com sobre terreny sec).

A causa de la rapidesa dels moviments dels animals, rares vegades l'observació simple directa és suficient per permetre comprendre el patró de moviment de les extremitats. Malgrat els primers intents per classificar a les marxes a partir de les empremtes que deixen o el so dels passos, no va ser sinó fins que Eadweard Muybridge i Étienne-Jules Marey van començar a prendre sèries de fotografies ràpides que va començar l'examen científic dels passos.

Introducció[modifica | modifica el codi]

Els treballs pioners de Milton Hildebrand van ser fonamentals per l'anàlisi científica i la classificació de les marxes. El moviment de cada membre va ser segmentat en una fase de suport, en la qual la pota es troba en contacte amb el terra, i una fase de moviment, en la qual la pota és aixecada i desplaçada cap endavant. Cada membre de completar un cicle a la mateixa extensió de temps, en cas contrari la relació entre un membre i la resta podria canviar en el temps, i no es pot establir un patró regular. Per tant, tota marxa pot ser descrita per complet en funció del començament i finalització de la fase suport de tres membres amb relació a un cicle d'un membre de referència, en general el membre davanter esquerre.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]