Anagènesi

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

L'anagènesi, també anomenat "transformació filètica", és quan les noves morfoespècies és el resultat d'una ràpida evolució en la forma ancestral sense especiació que té lloc, de manera que no hi ha altres poblacions restants de l'espècie dels avantpassats i de les espècies poden ser considerades extintes. Per tant, les espècies ancestrals és reemplaçada i es transforma en una nova espècie. L'anagènesi està en contrast amb l'especiació de ramificació conegut com a cladogènesi. L'anagènesi rebutja animals relacionats per evolució convergent i, a diferència de l'estudi de les homologies de comportament permet la inclusió d'animals relacionats per evolució paral·lela (Yarczower & Hazlett 1977).

Tanmateix, la hipòtesi de l'equilibri puntuat va ser proposada, el qual va explicar la direcció gradual del canvi filètic. Sota aquesta hipòtesi, la transformació filètica gairebé no té sentit, perquè si és correcta, els llinatges no canvien durant la seva existència, es mantenen estàtics fins que es produeix l'especiació, de manera que l'anagènesi no és possible (Gutman & Altava 2008).

Estudis evolutius recents estan cercant l'anagènesi i la cladogènesi possibles respostes en el desenvolupament de l'arbre filogenètic dels homínids per entendre la diversitat morfològica i els orígens de l'"Australopithecus anamensis", i aquest cas podien mostrar l'anagènesi en el registre fòssil (Kimbel et al. 2006).

Quan s'han produït suficients mutacions i es converteixen en estables en una població de manera que es diferencia significativament d'una població ancestral, un nou nom de l'espècie pot ser assignat. Una sèrie d'aquestes espècies es coneixen com un llinatge evolutiu.[1][2] Les diverses espècies al llarg d'un llinatge evolutiu són cronoespècies. Si la població ancestral d'una cronoespècie no s'extingeix, llavors aquest és una cladogènesi, i la població ancestral representa una mena d'espècie parafilètica o paraespècie, sent un grau evolutiu. Aquesta situació és molt comú en les espècies amb poblacions generalitzades.

És fàcil veure en aquesta definició com pot sorgir la controvèrsia entre els taxonomistes quan les diferències són prou importants com per justificar una nova classificació de les espècies: l'anagènesi també es podria anomenar com una "evolució gradual".

El filòsof de ciència Marc Ereshefsky argumenta que els taxons parafilètics són el resultat de l'anagènesi[cal citació]. El llinatge que porta a les aus ha divergit significativament dels llangardaixos i dels cocodrils, permetent taxònoms evolutius per classificar les aus per separat dels llangardaixos i dels cocodrils, que s'agrupen com a rèptils.[3]

Pel que fa a l'evolució social, s'ha suggerit que l'anagènesi/anamorfosi social es pot considerar com la innovació social universal o àmpliament difosa que eleva els sistemes socials "la complexitat, l'adaptabilitat, la integritat, i la interconnexió.[4]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. The Universitat de Califòrnia resource on understanding evolution defines a lineage as "A continuous line of descent; a series of organisms, populations, cells, or genes connected by ancestor/descendent relationships." Understanding Evolution, Glossary of Terms
  2. The Oxford English Dictionary defines biological lineage as "a sequence of species each of which is considered to have evolved from its predecessor."OED definition of lineage
  3. Ereshefsky, M. Encyclopedia of Life Sciences. Wiley-Blackwell, 2001. DOI 10.1038/npg.els.0003447. ISBN 0470016175. «Philosophy of Biological Classification» 
  4. Leonid Grinin & Andrey Korotayev. Social Macroevolution: Growth of the World System Integrity and a System of Phase Transitions. World Futures, Volume 65, Issue 7 octubre 2009, pages 477 - 506; Aromorphoses in Biological and Social Evolution: Some General Rules for Biological and Social Forms of Macroevolution in Social Evolution & History (Vol. 8 No. 2, setembre 2009: 6-50).

Enllaços externs[modifica]