Anarquia relacional

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
El símbol original de l'Anarquia Relacional és una "A" dins d'un cor.
Un símbol alternatiu per a l'Anarquia relacional proposat en el blog “el Bosque en el que vivo”[1] Està basat en una visió que implica necessàriament un canvi en l'organització social, en la forma que s'estructuren totes les relacions socials i no solament en el seu aspecte afectiu i en el qual els colors tenen a veure amb la diversitat, cada node és de color diferent doncs cada vincle té els seus significats, les seues pròpies dinàmiques internes i els seus propis codis.

L'anarquia relacional o anarquisme relacional (AR) és la pràctica de formar relacions que no estan sotmeses a un conjunt preexistent de regles.

Es diferencia del poliamor (podent considerar-se un corrent dins del mateix o una pràctica diferent) en primer lloc per la premissa que no existeix la necessitat d'establir una distinció formal entre els diferents tipus de relacions. Els anarquistes relacionals veuen cada relació (sexe-afectiva o no) com un vincle particular i no com un element dins d'una categoria establerta per les normes socials com per exemple "només amics", "en una relació" o "en una relació oberta", etc. El terme "Relationsanarki", va ser encunyada per Andie Nordgren,[2] i és el tema de la tesi de llicenciatura de Jacob Strandell[3] i Anada Midnattssol.[4] Va ser tractat en alguns tallers del OpenCon 2010,[5] i per la professora de l'Open University Dr. Meg Barker en una presentació en 2013.[6]

Les persones Anarquistes Relacionals prefereixen no diferenciar les relacions en dos conjunts: les considerades "de parella" i les que no. En lloc d'açò, se segueix una aproximació més flexible en la qual tot se sotmet a un acord mutu. L'Anarquia Relacional i el Poliamor estan relacionats en tant que moltes persones Anarquistes Relacionals mantenen múltiples vincles sexoafectius, però amb l'excepció de no diferenciar unes relacions d'altres amb etiquetes com a "relació romàntica" o "amistat". Consideren que tal categorització no és necessària per a gaudir, mantenir i expressar l'amor en les seues relacions.

El tema de si l'anarquia relacional ha de considerar-se emmarcada en el poliamor o com un moviment o subcultura independent i diferenciada s'ha tractat per exemple en el blog "Multiple Match"[7] o en l'article del blog "The thinking asexual" traduït en "El demonio blanco de la tetera verde".[8] En qualsevol cas, es considera un dels plantejaments de referència en el món de l'activisme relacional que qüestiona l'hegemonia del model monògam, tradicional en moltes cultures.

Existeixen dues traduccions al castellà del manifest de l'anarquia relacional en els blogs “el Bosque en el que vivo”[9] i “El librerío”[10]

Referències[modifica]

  1. «Otra propuesta de símbolo para la Anarquia Relacional - el Bosque en el que vivo», 19-12-2013. [Consulta: 28 febrer 2014].
  2. Anapol, Deborah. Polyamory in the 21st Century: Love and Intimacy with Multiple Partners. Rowman & Littlefield Publishers, 2010. 
  3. «Det fria subjektets diskurs: en analys av de diskurser som möjliggör relationsanarkins diskurs och praktik.», 2011. [Consulta: 14 juliol 2013].
  4. «Ett relationsanarkistiskt ställningstagande - en undersökning av subjektspositionering inom relationsanarki.», 19-03-2013. [Consulta: 14 juliol 2013].
  5. «Sota what’s OpenCon all about, then?», 05-10-2011. [Consulta: 5 juliol 2013].
  6. Barker, Meg. «Rewriting the Rules: Non/monogamies», 23-01-2013. [Consulta: 5 juliol 2013].
  7. «Relationship Anarchy is not Polyamory», 23. Diciembre 2013. [Consulta: 2 març 2014].[Enllaç no actiu]
  8. «Anarquía Relacional y Poliamor no Jerárquico», 29 juliol 2014.. [Consulta: 29 juliol 2014].
  9. «Manifiesto corto e instructivo para la Anarquía Relacional - El bosc en el qual viu», desembre 2013. [Consulta: 28 febrer 2014].
  10. «El Manifiesto del Anarquismo Relacional - El Librerío», gener 2014. [Consulta: 28 febrer 2014].

Enllaços externs[modifica]