Ancoratge (fixació)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Ancoratge és un terme amb un significat ampli. Es poden trobar tants tipus d'ancoratges, com necessitats d'ancorar, fixar, subjectar i penjar coses, hi hagin. Existeixen gammes molt variades d'ancoratges propis del món de la construcció en general, edificis, cases, ponts i tot tipus d'obra civil. En el món de la mineria hi ha altres tipus d'ancoratges, hi ha ancoratges especials per a la construcció de túnels, ancoratges per a càrregues extremes, càrregues pesants i càrregues lleugeres. En principi, tot el que l'home construeix i fabrica ha de ser ancorat o fixat d'alguna manera.

En la construcció en general es fabriquen amb una barra rodona amb rosca en un o els dos extrems, depenent si aquest és recte o té un extrem corbat, amb forma de L , J o U (brida), s'utilitza generalment en murs, pisos de formigó o altres elements constructius, per a la fixació, o subjecció de maquinàries o estructures (Des de prestatgeries, fins torres d'altura, coberts, muntatge de motors, generadors, bombes, etc...)

Hi ancoratges especials per a formigons fissurats i no fissurats, per a zones sísmiques. Hi ancoratges especials per a murs i envans (guix cartró). Ancoratges especials per a estructures metàl·liques, ancoratges per a fusta, entre d'altres.

Els ancoratges han de complir normes internacionals de qualitat per garantir diferents característiques segons el seu tipus i ús. Resistència a la tracció, al tall o cisallament, duresa, flexibilitat, entre altres característiques.

Fabricació dels ancoratges [1][modifica]

Són fabricats normalment amb acer d'un contingut de carboni baix i mitjà, sense recobriment (negre) o recoberts mitjançant galvanitzat en fred, per immersió o altres procediments afins. Els ancoratges per a majors exigències són fabricats amb acers aliats, SAE 4140, SAE 4340, etc. Per a l'obtenció de la qualitat requerida en la fabricació d'un ancoratge, cal tenir en compte procediments o normes com ASTM, AISI, SAI, DIN, entre d'altres.

Tipus d'Ancoratge:

Referències[modifica]

  1. Reinaldo Marcoleta. «Europer Ltda. Fabrica anclajes». Arxivat de l'original el 2019-10-27. [Consulta: 25 agost 2017].

Vegeu també[modifica]