Andrènids

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuAndrènids
Andrenidae Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumArthropoda
ClasseInsecta
OrdreHymenoptera
SuperfamíliaApoidea
FamíliaAndrenidae Modifica el valor a Wikidata
Subfamílies

Els andrènids (Andrenidae) són una àmplia família d'himenòpters apòcrits. Es tracta d'abelles quasi cosmopolites (absents a Austràlia), no paràsites, la majoria de les quals habiten en àrees temperades o àrides. Inclou 2.917 espècies[1] amb alguns gèneres enormes (per exemple Andrena amb més de 1.300 espècies, Perdita amb 800).

Les de la subfamília Oxaeinae, són tan diferents en aparença que històricament estaven en famílies separades, però anàlisis filogenètiques van revelar que han de classificar-se en les Andrenidae, molt prop de les Andreninae. Són abelles típicament petites a moderades, freqüentment amb escopes en els segments basals de la pota, agregat a la pota (o tíbia), per a la recol·lecció de pol·len. Són comunament oligolèctiques (especialment dins de la subfamília Panurginae), és a dir que recullen pol·len d'unes poques espècies de plantes, generalment estretament relacionades. Per tant són pol·linitzadors relativament especialitzats.

Referències[modifica]

  1. Aguiar, A.P.; Deans, A.R.; Engel, M.S.; Forshage, M.; Huber, J.T.; Jennings, J.T.; Johnson, N.F.; Lelej, A.S.; Longino, J.T. «Order Hymenoptera Linnaeus, 1758. In: Zhang, Z.-Q. (Ed.) Animal Biodiversity: An Outline of Higher-level Classification and Survey of Taxonomic Richness (Addenda 2013)». Zootaxa, 3703, 2013, pàg. 1–82.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Andrènids