André Kostelanetz

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

André Kostelanetz (Sant Petersburg, 12 de desembre de 1901 - Port-au-Prince, Haití, 13 de gener de 1979) fou un músic i director d'orquestra.

Estudià en el Conservatori de Sant Petersburg, on va oferir els primers concerts de piano, als vuit anys. També per aquest temps, assistí als cursos d'art, química, fotografia i literatura i arribà a dominar els idiomes castellà, francès, finès, anglès i alemany. Als vint anys ja era director de l'Òpera de Sant Petersburg. El 1922 es traslladà a Polònia, per posteriorment anar als Estats Units, on es donà a conèixer com a pianista en els assaigs del Metropolitan de Nova York.

Més tard es posà al front de l'Orquestra Simfònica de la Columbia Broadcasting System (CBS) i la Filharmònica de Nova York, de la que en fou director honorari, i en la que acompanya cantants famosos com el tenor mexicà Néstor Mesta Chaires i d'altres. Adquirí la nacionalitat estatunidenca el 1928. Amb freqüència viatjava a Europa, on dirigia agrupacions orquestrals a Gran Bretanya, França, Itàlia, els Països Baixos, Alemanya, Dinamarca i d'altres països. Estava casat amb la soprano Lily Pons.

Bibliografia[modifica | modifica el codi]