Andrea Martin

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAndrea Martin

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement15 gener 1947 Modifica el valor a Wikidata (77 anys)
Portland (Maine) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióEmerson College
Deering High School Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióactriu de televisió, actriu de veu, actriu de cinema, actriu de teatre, guionista Modifica el valor a Wikidata
Activitat1970 Modifica el valor a Wikidata –
Segell discogràficRoc Nation Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeBob Dolman (1980–1990) Modifica el valor a Wikidata
FillsJoe Dolman, Jack Dolman Modifica el valor a Wikidata
Premis

Lloc webiamandreamartin.com Modifica el valor a Wikidata
IMDB: nm0551908 Allocine: 26678 Allmovie: p45915 TCM: 123329 IBDB: 51614 TMDB.org: 8263
Musicbrainz: b57bd75b-9af9-41ac-9605-93e84caac6e0 Songkick: 12259 Discogs: 3085313 Modifica el valor a Wikidata

Andrea Louise Martin (Portland; 15 de gener de 1947) és una actriu, cantant, autora i comediant estatunidenca.[1][2] Ha aparegut en pel·lícules com Black Christmas, My Big Fat Greek Wedding, Hedwig and the Angry Inch, en produccions teatrals com la reposició de 2013 de Pippin per la qual va guanyar el Premi Tony a Millor Actriu en un Musical, My Favorite Year, pel qual també va guanyar el Premio Tony per Millor Actriu en un Musical. Martin també ha aparegut a Broadway a Fiddler on the Roof, Oklahoma!, Young Frankenstein, Act One, Le Roi es meurt i en la sèrie televisiva SCTV.

Martin ha rebut cinc nominacions als Premis Tony com a Millor Actriu, més que qualsevol altra actriu en la història d'aquests premis.

Ella actualment interpreta a Marilyn Kessler a la sèrie original de Hulu, Difficult People.

Primers anys[modifica]

Martin va néixer a Portland, Maine, en 1947, la major de tres germans, filla de Sybil A. (cognom de soltera Manoogian) i John Papazian Martin.[3][4] Els seus avis paterns eren immigrants armenis que es van mudar als Estats Units des de Turquia per fugir del genocidi armeni.[5][6][7] Els seus avis materns eren armenis d'Erevan i Estambul.[8] El seu pare tenia una botiga de comestibles, Martin's Foods.[9]

Carrera[modifica]

Aviat després de graduar-se en el Emerson College, va aconseguir un paper en la companyia You're A Good Man, Charlie Brown. Després de freqüents visites a Toronto, es va mudar a Nova York de Toronto en 1970 i immediatament va trobar treball en televisió, cinema i teatre.

En 1972, va interpretar el paper de Robin en una producció a Toronto de Godspell, amb una companyia que incloïa a les futures estrelles Gilda Radner, Martin Short, Eugene Levy, Victor Garber, i el director musical Paul Shaffer.[10] Dos de les seves aparicions al cinema van ser en la pel·lícula de 1973 Cannibal Girls pel qual va guanyar el Premi a la millor actriu al VI Festival Internacional de Cinema Fantàstic i de Terror de Sitges, i, en 1974, com la noia de germanor Phyllis a Black Christmas, una pel·lícula slasher canadenca..

En 1976, es va unir als llavors desconeguts John Candy, Dave Thomas, Eugene Levy, Catherine O'Hara, Harold Ramis i Joe Flaherty en el comèdia de sketch canadenca, SCTV, la qual estava localitzada en la fictícia estació de televisió "Second City Television", o SCTV, en Melonville. Martin va interpretar a la mánager de l'estació vestida d'estampat de lleopard Edith Prickley, els negocis del qual amb el personal, inclosos el president/amo Guy Caballero, el despistat locutor Earl Camembert, i l'actor fracassat Johnny LaRue, van ajudar a proporcionar molt d'humor a la sèrie. Les seves altres memorables caracteritzacions inclouen a la sexòloga reprimida Dr. Cheryl Kinsey, a la guru d'acte-afirmació insegura Libby Wolfson, a la portera de llengua viperina Prini Scleroso, a l'animadora per a nens sords Sra. Falbo, a la curiosa texana Edna Boil, i a la reina de la discoteca vestida amb vaquers impossiblement atapeïts Melba. El seu talent per a les imitacions va ser la clau per a les seves moltes interpretacions humorístiques de personatges com Barbra Streisand, Ethel Minven, Arlene Francis, Pauline Kael, Sally Field, Sophia Loren, Beverly Sills, Lynn Redgrave, Linda Lavin, Bernadette Peters, Lliça Minnelli, Connie Francis, Mare Teresa, Joni Mitchell, Alice B. Toklas, Patti Smith, Brenda Vaccaro i Indira Gandhi.[11] En 1981, Martin va ser nominada al Emmy per Millor Actriu de Repartiment en un Espectacles de Varietats pel seu treball en SCTV.

El seu treball teatral en la dècada dels 70 eventualment incloïen comèdies improvisades amb la tropa de The Second City, un grup que va produir gairebé a l'elenc sencer de SCTV. En 1992, va fer el seu debut en Broadway en el musical My Favorite Year, pel qual va guanyar el Premi Tony, el Premi Theatre World, i el Premi Drama Desk per Millor Actriu en un Musical. Entre els seus addicionals crèdits de Broadway s'inclouen Candide (1997) i Oklahoma! (2002), i l'estrena a Broadway de Young Frankenstein (2007), i tot això li va aconseguir nominacions als Premis Tony en la categoria de Millor Actriu en un Musical.

Martin va protagonitzar al costat de Geoffrey Rush i Susan Sarandon en la reposició a Broadway de Le Roi es meurt. Per la seva interpretació com Juliette, va ser nominada per a un Drama Desk i un Premi Outer Critics Circle. Va escriure i va interpretar en el xou aclamat per la crítica Nude, Nude, Totally Nude a Los Angeles i a Nova York, rebent un Premi Drama Desk en 1996 per Millor Xou d'Una Persona.[12]

Altres crèdits de teatre són La rosa tatuada i Bettys Summer Vacaction, pel que va guanyar el Premi Elliot Norton per Millor Actriu, tots dos produïts al Teatre The Huntington a Boston. Durant l'hivern de 2012-2013, va interpretar a Berthe, l'àvia de Pippin, en la producció del Teatre American Repertory de Pippin a Cambridge, Massachusetts, cantant la cançó clàssica "No Time At All".[13] Per Pippin Martin va guanyar el Premi Drama Desk per Millor Actriu en un Musical, el Premi Outer Critics Circle per Millor Actriu en un Musical i el Premi Tony a la millor actriu de repartiment en un musical. L'última aparició de Martin com Berthe en la producció de Broadway de Pippin va ser el 22 de setembre de 2013. Va aparèixer a Broadway en la nova obra escrita i dirigida per James Lapine, Act One, per la que va rebre el Premi Outer Critics Circle.

Martin ha interpretat a Wanda la fada de Paraula en nombrosos segments de Barri Sèsam. Ella també ha aparegut a Kate & Allie com la productora executiva d'una cadena de televisió per cable amb baix pressupost, la qual va tenir el seu spin-off en la sèrie de CBS, "Roxie". Els fans de Star Trek pot ser que la reconeguin com una de les actrius que va interpretar a la mare de la iconoclasta Ishka Quark a Star Trek: Deep Space Nine. Per al seu paper, havia d'aparentar ser una dona anciana encara que en realitat Martin tenia tan sols tres anys més que Armin Shimerman, qui interpretava a Quark.

Va guanyar dos Premis Emmy per Millor Guió en un Programa de Varietats o Musical en 1982 i 1983. Ha treballat com a actriu de doblatge en cinema i sèries de televisió com ara Anastasia, The Adventures of Jimmy Neutron: Boy Genius, The Grim Adventures of Billy & Mandy, Rugrats com la Tia Miriam, The Secret of NIMH 2: Timmy to the Rescue com Muriel - la dona de Floyd, Els Simpson (com la mare d'Apu), Recess com Lunchlady Harriet, la versió de 1999 del xou de Woody Woodpecker, Earthworm Jim, Kim Possible, The Buzz On Maggie, Bob Esponja, i Brother Bear 2 2. També ha aparegut en l'adaptació televisiva de 1993 de Gypsy protagonitzada per Bette Midler.

En 1997, Martin va protagonitzar en la sèrie de televisió Life... and Stuff.[14] Entre alguns dels seus crèdits darrers ha estat My Big Fat Greek Wedding, en el qual va interpretar a la Tia Voula, un paper que ella va tornar a interpretar en l'adaptació a la pantalla petita. En 2006, va interpretar un paper important en el remake de Black Christmas..

va recórrer el Canadà i els Estats Units amb el seu xou, "Andrea Martin: Final Days, Everything Must Go!" amb el seu director musical Seth Rudetsky.

Vida personal[modifica]

Té dos fills, Jack (nascut ca. 1981) i Joe (nascut en 1983), amb el seu marit anterior Bob Dolman, un guionista..[15] A través d'aquest matrimoni, va ser cunyada de l'actriu Nancy Dolman i del seu marit Martin Short.[16]

A través del seu èxit en la televisió i el teatre canadenc i pels seus vincles familiars amb el Canadà, es pot assumir que ella és canadenc, però Martin té la ciutadania estatunidenca. Els seus dos fills tenen la doble nacionalitat canadenca-estatunidenc a causa de la nacionalitat canadenca del seu pare.[17]

Filmografia[modifica]

Cinema[modifica]

Any Títol Paper Notes
1971 Foxy Lady Girl Next Door
1973 Cannibal Girls Gloria Wellaby
1974 Black Christmas Phyllis "Phyl" Carlson
1980 Wholly Moses! Zipporah
1982 Soup for One Concord Seductress
1986 Club Paradise Linda White
1987 Innerspace Waiting Room Patient
1988 Martha, Ruth and Edie Ruth
Kid Safe: The Video Kathy Tudor Educational video
1989 Rude Awakening April Stool
Worth Winning Claire Broudy
1990 Too Much Sun Bitsy
1991 Stepping Out Dorothy
All I Want for Christmas Olivia
Ted & Venus Bag Lady
1992 Itsy Bitsy Spider Music Teacher (veu) Curt
The Trial of Red Riding Hood Grandma Direct-to-video
1996 Bogus Penny
1997 Anastasia Phlegmenkoff, Old Woman (veu)
Wag the Dog Liz Butsky
1998 Rugrats (The Rugrats Movie) Aunt Miriam Pickles (veu)
The Secret of NIMH 2: Timmy to the Rescue Muriel (veu) Direct-to-video
1999 Bartok the Magnificent Baba Yaga (veu) Direct-to-video
2000 Believe Muriel Twyman
Loser Professor
2001 Hedwig and the Angry Inch Phyllis Stein
Recess: School's Out Lunchlady Harriet (veu)
All Over the Guy Dr. Ellen Wyckoff
Jimmy Neutron: Boy Genius Ms. Fowl (veu)
2002 My Big Fat Greek Wedding Aunt Voula
2004 New York Minute Senator Anne Lipton
2005 The Producers Kiss Me-Feel Me
2006 The TV Set Becky
Brother Bear 2 Anda (veu) Direct-to-video
How to Eat Fried Worms Mrs. Bommley
Young Triffie Mrs. Grace Melrose
Black Christmas Barbara 'Ms. Mac' MacHenry
2007 Barbie as the Island Princess Queen Ariana (veu) Direct-to-video
2008 The Toe Tactic Honey (veu)
2009 Breaking Upwards Helaine
2012 BuzzKill Lil Albright (veu)
Girl Most Likely Stage Zelda
Delivering the Goods Anna
2014 Night at the Museum: Secret of the Tomb Rose (Archivist)
2016 My Big Fat Greek Wedding 2 Aunt Voula
Tom and Jerry: Back to Oz The Hungry Tiger (veu) Direct-to-video
2017 They Shall Not Perish Baidzar Bakalian
2018 Diane Bobbie
Little Italy Franca

Televisió[modifica]

Any Títol Paper Notes
1971 The Hart and Lorne Terrific Hour Baffin Islander, Anthem Singer #2 Episodi datat September 18
1975 King of Kensington Wilma Willoughby Episodi: "The Joy of Kensington"
1976 The Sunshine Hour Regular
The Rimshots Telefilm
1976–1977 The David Steinberg Show Julie Liverfoot 3 episodis
1976–1984 Second City Television Various Paper principal
1981 Titans George Sand Episodi: "George Sand"
1986 Kate & Allie Eddie Gordon 2 episodis
1987 Roxie Roxie Brinkerhoff 6 episodis
1987–2009 Sesame Street Wanda Falbo, Various 8 episodis
1988 The Elephant Show Ella mateixa Episodi: "Unicef"
Poison Melissa
The Completely Mental Misadventures of Ed Grimley Deidre Freebus (veu) Paper principal
1989 The Tracey Ullman Show Therapy Patient Episodi #3.20
1991 The Carol Burnett Show Skit characters
1992 Camp Candy veus addicionals Episodi: "When It Rains... It Snows"
Maniac Mansion Dr. Fontana Blue (veu) Episodi: "Idella's Breakdown"
Darkwing Duck Splatter Phoenix (veu) Episodi: "Paint Misbehavin'"
Goof Troop Mrs. Willoughby (veu) Episodi: "Goofin' Up the Social Ladder"
Frosty Returns Miss Carbuncle (veu) Especial per televisió
Boris and Natasha: The Movie Toots Telefilm
1992–2002 Rugrats Aunt Miriam Pickles (veu) 7 episodis
1992–1995 Bobby's World Nafoodjia/Constance (veu) 3 episodis
1994 Aaahh!!! Real Monsters Gromble's Mom (veu) "Mother, May I"
The Martin Short Show Alice Manoogan 3 episodis
Batman: The Animated Series Mighty Mom/Lisa Lorraine (veu) Episodi: "Make 'Em Laugh"
Duckman Madame Rosebud (veu) Episodi: "A Civil War"
1995 Star Trek: Deep Space Nine Ishka Episodi: "Family Business"
1995–1996 Earthworm Jim Queen Slug-For-A-Butt (veu) 11 episodis
1996 Duckman Mayor Gallagher (veu) Episodi: "The Longest Weekend"
1996 Freakazoid! Veïna (veu) Episodi: "Statuesque"
1997 Life... and Stuff Christine Episodi: "Life... and Fisticuffs"
Recess Lunchlady Harriet (veu)
Meego Connie Episodi: "The Truth About Cars and Dogs"
The Simpsons Mrs. Nahasapeemapetilon (veu) Episodi: "The Two Mrs. Nahasapeemapetilons"
1998 Damon Carol Czynencko 7 episodis
The Lionhearts veus addicionals Episodi: "But Some of My Best Friends Are Clowns"
CatDog Talluhla, Indian (veu) Episodi: "All About Cat/Trespassing"
The Wild Thornberrys Mother Condor (veu) Episodi: "Flight of the Donnie"
Pinky, Elmyra & the Brain Ms. Entebee (veu) 3 episodis
1998–1999 Hercules veus addicionals 5 episodis
1998–2000 Superman: The Animated Series Mad Harriet (veu) 4 episodis
1999 Timon & Pumbaa Queen Bee (veu) Episodi: "To Be Bee or Not to Be Bee"
The Outer Limits Lil Vaughn Episodi: "Joyride"
The Norm Show Millie Episodi: "Norm vs. Death"
1999–2000 George and Martha Martha (veu) 26 episodis
1999–2002 The New Woody Woodpecker Show Ms. Meany (veu) Paper principal
2001 Committed Frances Wilder (veu) 2 episodis
DAG Betty Winn Episodi: "Basketball Jones"
Primetime Glick Anne Heche 2 episodis
2002 Just for Laughs Edith Prickley
Ed Kaye Pazzuti Episodi: "Two Days of Freedom"
Crossing Jordan Nora Kaminski Episodi: "Miracles & Wonders"
2002–2006 The Adventures of Jimmy Neutron: Boy Genius Ms. Winfred Fowl (veu) Paper principal
2003 My Big Fat Greek Life Voula 7 episodis
Ozzy & Drix Aunti Histamine (veu) Episodi: "Aunti Histamine"
2003–2007 Kim Possible Mrs. Stoppable (veu) Recurring role
2005 Chilly Beach Lucretia Marinara (veu) Episodi: "You've Got Meat"
Hope & Faith Madame Elizabeth Episodi: "Season Finale"
2006 Kitchen Confidential Margie Episodi: "The Robbery"
Cracking Up Carol Baxter Episodi: "The Fixer"
The Grim Adventures of Billy & Mandy Monster Wife (veu) Episodi: "Be A-Fred, Be Very A-Fred"
2007 St. Urbain's Horseman Sarah Hersh Episodi: "Part 1 & 2"
Insatiable
SpongeBob SquarePants Miss Gristlepuss (veu) Episodi: "Banned in Bikini Bottom"
2009 Nurse Jackie Mrs. Greenfield Episodi: "Pupil"
2010 Little Mosque on the Prairie Dr. Lois Kettlebaum Episodi: "The Letter"
Dino Dan Mrs. Hahn 3 episodis
2010–2011 The Cat in the Hat Knows a Lot About That! Various 3 episodis
2012 30 Rock Bonnie Episodi: "My Whole Life Is Thunder"
2012–2013 Fugget About It The Virgin Mary (veu) 3 episodis
2013 Crash & Bernstein Mother Green Episodi: "Crash on the Run" Pt. 2
2014 Working the Engels Ceil Engel 12 episodis
American Dad! Sri Lankan Worker (veu) Episodi: "Now and Gwen"
2015 The Jack and Triumph Show Elena Ekalakavarakova Episodi: "The Commercial"
Modern Family Fig Wilson Episodi: "White Christmas"
2015–2017 Difficult People Marilyn Kessler 26 episodis
2016 Hairspray Live! Prudy Pingleton Especial per televisió
2017 Unbreakable Kimmy Schmidt Linda P. Episodi: "Kimmy Googles the Internet!"
2017–2018 Great News Carol Wendelson Paper principal
2017–2019 The Good Fight Francesa Lovatelli 5 episodis
2019 Will & Grace Zusanna Zoggin Episodi: "The Pursuit of Happiness"
Elena of Avalor Queen Abigail (veu) 2 episodis
2019–2021 Mickey and the Roadster Racers Mrs. Bigby (veu) 5 episodis
2021 Evil Sister Andrea Temporada 2
Harlem Robin Goodman Recurrent

Premis i nominacions[modifica]

Cinema i TV[modifica]

Any Premi Categoria Treball Resultat
1973 VI Festival Internacional de Cinema Fantàstic i de Terror Millor actriu Cannibal Girls Guanyador
1982 Primetime Emmy Award Millor actriu secundària en una sèrie de comèdia o varietat o musical Second City Television Nominat
Escriptura destacada per a una sèrie de varietats Guanyador
Nominat
Nominat
Nominat
1983 Primetime Emmy Award Escriptura destacada per una sèrie de varietats Guanyador
Nominat
Nominat
Nominat
Nominat
2003 Screen Actors Guild Award Millor interpretació de l'elenc d'una pel·lícula teatral My Big Fat Greek Wedding Nominat
2022 Critics' Choice Television Awards Millor actriu secundària en una sèrie dramàtica Evil Nominat

Teatre[modifica]

Any Premi Categoria Obra Resultat
1993 Premi Tony Millor actriu destacada en un musical My Favorite Year Guanyador
Premi Drama Desk Millor actriu destacada en un musical Guanyador
Theatre World Award Honoree
1996 Drama Desk Award Millor interpretació en solitari Nude Nude Totally Nude Nominat
1997 Premi Tony Millor actriu destacada en un musical Candide Nominat
Drama Desk Award Millor actriu destacada en un musical Nominat
2002 Premi Tony Millor actriu destacada en un musical Oklahoma! Nominat
Drama Desk Award Millor actriu destacada en un musical Nominat
Outer Critics Circle Award Millor actriu destacada en un musical Nominat
Elliot Norton Award Actriu destacada, gran companyia Betty's Summer Vacation Guanyador
2008 Premi Tony Millor actriu destacada en un musical Young Frankenstein Nominat
Drama Desk Award Millor actriu destacada en un musical Nominat
2009 Drama Desk Award Millor actriu destacada en una obra de teatre Exit the King Nominat
Outer Critics Circle Award Millor actriu destacada en una obra de teatre Nominat
2013 Premi Tony Millor actriu destacada en un musical Pippin Guanyador
Drama Desk Award Millor actriu destacada en un musical Guanyador
Drama League Award Actaució distingida Nominat
Outer Critics Circle Award Millor actriu destacada en un musical Guanyador
Astaire Award Millor ballarina en un espectacle de Broadway Nominat
Elliot Norton Award Millor actuació musical d'una actriu Guanyador
2014 IRNE Award Millor actriu secundària en un musical Guanyador
Los Angeles Drama Critics Circle Award Actuació destacada Nominat
Outer Critics Circle Award Millor actriu destacada en una obra de teatre Act One Guanyador
2016 Premi Tony Millor actriu destacada en una obra de teatre Noises Off Nominat

Referències[modifica]

  1. "Andrea Martin Biography" FilmReference.com, accessed August 31, 2011
  2. "Andrea Martin Listing" TV Guide, accessed August 31, 2011
  3. "Secretary of State's Kids Page: Famous People from Maine, Andrea Martin" Arxivat 2011-10-19 a Wayback Machine. State of Maine.gov, accessed August 31, 2011
  4. Routher, Ray."
  5. Hoey, Dennis."
  6. Wadler, Joyce."
  7. Alicia Anstead «Andrea Martin». Bangor Daily News, 03-03-2005 [Consulta: 19 febrer 2016]. Arxivat 2007-02-02 a Wayback Machine. «Còpia arxivada». Arxivat de l'original el 2007-02-02. [Consulta: 7 juny 2022].
  8. "Sybil A. Martin"Portland Press Herald (ME) (abstract), January 19, 1995, p.11B
  9. Intini, John." Arxivat 2009-01-11 a Wayback Machine.
  10. [1] http://www.ovrtur.com, accessed August 16, 2014
  11. "Andrea Martin Characters and Impersonations" sctvguide.ca, accessed August 31, 2011
  12. Brantley, Ben."
  13. Pippin boston.com
  14. «Review: 'Life and Stuff'». Variety, 06-06-1997.
  15. [enllaç sense format] http://www.imdb.com/name/nm0551908/bio
  16. "Biography" InternetMovieDatabae, accessed August 31, 2011
  17. Henderson, Kathy."
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Andrea Martin