Anhidrocainita

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de mineralAnhidrocainita
Espècie no aprovada per l'IMA
Fórmula química KMg(SO4)Cl
Epònim a- Tradueix, hidro- i cainita
Classificació
Categoria sulfats
Nickel-Strunz 10a ed. 7.BC.80
Nickel-Strunz 9a ed. 7.BC.80
Propietats
Més informació
Estatus IMA qüestionable (Q)
Referències [1]
Modifica les dades a Wikidata

L'anhidrocainita és un mineral de la classe dels sulfats. Rep el seu del terme anhydro, que significa "sense aigua", i kainite, en al·lusió a la seva composició i la seva relació amb la cainita.

Característiques[modifica]

L'anhidrocainita és un sulfat anhidre de potassi i magnesi, de fórmula química KMg(SO4)Cl. El seu estat actualment és dubtós segons l'Associació Mineralògica Internacional. Posiblement es tracti de l'anàleg de magnesi de la belousovita.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, l'anhidrocainita pertany a "07.BC: sulfats (selenats, etc.), amb anions addicionals, sense H2O, amb cations de mida mitjana i gran", juntament amb els minerals següents: D'Ansita, alunita, amonioalunita, amoniojarosita, argentojarosita, beaverita-(Cu), dorallcharita, huangita, hidroniojarosita, jarosita, natroalunita-2c, natroalunita, natrojarosita, osarizawaïta, plumbojarosita, schlossmacherita, walthierita, beaverita-(Zn), ye'elimita, atlasovita, nabokoïta, clorotionita, euclorina, fedotovita, kamchatkita, piypita, klyuchevskita, alumoklyuchevskita, caledonita, wherryita, mammothita, linarita, schmiederita, munakataïta, chenita i krivovichevita.

Formació i jaciments[modifica]

Es forma per la deshidratació de la cainita per intrusions de basalts en dipòsits de sal del nord d'Alemanya. Va ser trobada per primera vegada a la Baixa Saxònia (Alemanya), la qual és considerada la seva localitat tipus. També se n'ha trobat al dipòsit d'or de Hongshijing (Ruoqiang, Xina).

Referències[modifica]

  1. «Anhydrokainite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 17 desembre 2015].