Anigozanthos flavidus

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuAnigozanthos flavidus Modifica el valor a Wikidata

Il·lustració de Redouté, Les Liliacees t. 176 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreCommelinales
FamíliaHaemodoraceae
GènereAnigozanthos
EspècieAnigozanthos flavidus Modifica el valor a Wikidata
DC.[1]
Nomenclatura
Sinònims
  • Anigozanthos grandiflorus Salisb.
  • Anigosia flavida (DC.) Salisb.
  • Anigozanthos coccineus Paxton
  • Anigozanthos flavescens Steud.
  • Anigozanthos manglesii Maund
  • Schwaegrichenia flavida (DC.) Spreng.
  • Anigozanthos flavidus var. bicolor[2]
Distribució

Modifica el valor a Wikidata
Inflorescència
Detall d'una flor

Anigozanthos flavidus és una espècie de planta de la família de les Hemodoràcies que es distribueix per l'oest d'Austràlia. És un arbust que es troba sobre sòls de sorra groga o gris, grava i argila, a línies de drenatge, franges d'aiguamolls i canals de carretera. És una espècie que s'usa com a planta ornamental.

Descripció[modifica]

Anigozanthos flavidus és una planta herbàcia perenne, amb fulles que creixen fins a un metre de llarg i dos centímetres d'ample, formant mates de fins a dos metres d'ample. Forma un rizoma, o tija subterrània modificada, que creix fins a cinc centímetres de diàmetre. Aquest rizoma fa que la planta sigui resistent al foc i a la sequera, ja que és capaç de tornar a brollar una vegada que les condicions millorin. La floració es produeix cap a l'estiu de l'hemsiferi sud el qual es dona en els mesos de Novembre a Febrer.

Distribució[modifica]

Anomenades kangaroo paw (pota de cangur), són natives de l'oest d'Austràlia i només hi apareixen en estat silvestre a l'extrem més oest del continent. Anigozanthos flavidus creix des de l'est d'Augusta a la Badia Two Peoples i cap al nord a Waroona. Pot ser trobat a les vores dels camins i carreteres, a les riberes dels rius, pantans, aigües poc profundes i en els boscos d'eucaliptus, que toleren poca ombra.[3]

Taxonomia[modifica]

Anigozanthos flavidus va ser descrita per Candolle, Augustin Pyramus de i publicada a Les Liliacées...a Paris 3: t. 172. 1807. (Liliac.)[4]

Etimologia[modifica]

  • Anigozanthos: nom genèric que deriva de la paraula grega "anises" que significa desigual i de "anthos" que significa flor, en referència als lòbuls desiguals del periant de les flors.
  • flavidus: epítet llatí que significa groc, en referència al color de les flors de la forma més comuna d'aquesta espècie.

Referències[modifica]

  1. Candolle, A.P. de a Redoute, P.J. (1807), Les Liliacees ... a Paris: t. 176 Type: "Cette plante est indighne de la Nouvelle-Hollande; ses graines, qui faisaient partie de celles rapportées du capitaine Baudin, ont levé dans les jardins de Paris ..."
  2. «Anigozanthos flavidus» a EOL. Data consulta: 06 de febrer de 2014.
  3. Australian National Botanic Gardens, Parks Australia. «Anigozanthos flavidus - Growing Native Plants» (en anglès). [Consulta: 21 desembre 2020].
  4. «Anigozanthos flavidus». Tropicos.org. Missouri Botanical Garden. [Consulta: 23 novembre 2015].