Animal nocturn

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Els mussols són típics animals nocturns, si bé algunes poques espècies són també actives de dia.

Un animal nocturn és aquell caracteritzat per ser actiu de nit i dormir de dia.[1] El contrari faria l'animal diürn i altra possibilitat seria la del crepuscular. Algunes espècies són actives tant de dia com de nit. La vida a la nit es pot considerar com una manera d'explotació d'un nínxol ecològic, no en funció dels recursos, sinó del temps, és a dir, la divisió temporal del nínxol. També pot ser vist com una forma de cripsi, és a dir, una adaptació per evitar ser caçat o millorar la capacitat com a depredador. Hi ha altres raons per adoptar la nocturnitat, com pot ser, fugir de la calor del dia. Això és especialment interessant als deserts, on aquesta adaptació permet a molts animals nocturns minimitzar la pèrdua de la preciosa aigua durant el calorós i sec dia. Es tracta d'una adaptació relacionada amb l'osmoregulació.[2]

Moltes de les espècies de vida diürna, com ara moltes aus i tortugues marines, realitzen de nit determinats actes, com ara l'aproximació a terra per acudir a les colònies o llocs de cria, per tal de reduir el risc de depredació sobre elles o sobre llurs cries.

Els animals nocturns, en general, tenen molt desenvolupat els sentits de l'oïda i l'olfacte, i la vista amb especials adaptacions. Als parcs zoològics, els animals nocturns es mantenen habitualment en recintes especials que imiten la il·luminació nocturna, per invertir el seu cicle habitual de son-vigília i per mantenir-los actius durant les hores de visita del públic. Alguns animals, com els gats, tenen ulls que es poden acomodar a diferents nivells d'il·luminació. D'altres, per exemple, gàlags i ratpenats, tenen uns ulls molt especialitzats en la visió nocturna, i no funcionen bé de dia.

Referències[modifica]

  1. «Animal nocturn». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. N.A.Campbell (1996) Biology (4th edition) Benjamin Cummings NY. ISBN 0-8053-1957-3