Anna de Rússia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Per a altres significats, vegeu «Anna Ivanovna de Rússia».
Infotaula de personaAnna de Rússia

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(ru) А́нна Па́вловна Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement18 gener 1795 Modifica el valor a Wikidata
Sant Petersburg (Rússia) Modifica el valor a Wikidata
Mort1r març 1865 Modifica el valor a Wikidata (70 anys)
la Haia (Països Baixos) Modifica el valor a Wikidata
Sepulturaesglésia nova de Delft Modifica el valor a Wikidata
Reina consort dels Països Baixos
7 octubre 1840 – 17 març 1849
← Guillemina de PrússiaSofia de Württemberg → Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióEsglésia Ortodoxa Russa Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópintora, dibuixant Modifica el valor a Wikidata
Activitat1810 Modifica el valor a Wikidata –  1865 Modifica el valor a Wikidata
Altres
TítolGran Duquessa
Reina
Reina consort dels Països Baixos
Grand Duchess Consort of Luxembourg (en) Tradueix
Hereditary Princess (en) Tradueix
Princesa d'Orange
Gran Duquessa
Princesa
Duquessa Modifica el valor a Wikidata
FamíliaCasa de Holstein-Gottorp-Romànov Modifica el valor a Wikidata
CònjugeGuillem II dels Països Baixos (1816 (Julià), 1816–1849) Modifica el valor a Wikidata
FillsGuillem III dels Països Baixos, Ernest Casimir dels Països Baixos, Enric dels Països Baixos, Alexandre dels dels Països Baixos, Sofia dels Països Baixos Modifica el valor a Wikidata
ParesPau I de Rússia Modifica el valor a Wikidata  i Sofia de Württemberg Modifica el valor a Wikidata
GermansMaria de Rússia, Alexandra de Rússia, Caterina Pàvlovna de Rússia, Helena de Rússia, Grand Duchess Olga Pavlovna of Russia (en) Tradueix, Nicolau I de Rússia, Alexandre I de Rússia, Constantí Pavlovitx de Rússia i Miquel de Rússia Modifica el valor a Wikidata
Premis

Find a Grave: 8548474 Modifica el valor a Wikidata
Anna Paulowna reina dels Països Baixos

Anna de Rússia, reina dels Països Baixos (Sant Petersburg, 1795 - Amsterdam, 1865) fou Gran duquessa de Rússia que a través del seu matrimoni amb el rei Guillem II dels Països Baixos esdevingué reina consort dels Països Baixos i gran duquessa consort de Luxemburg des de 1840 fins a 1849.

Filla del tsar Pau I de Rússia i de la tsarina Sofia de Württemberg nasqué el 1795[1] i era neta dels tsars Pere III de Rússia i Caterina II de Rússia per part de pare mentre que per part de mare ho era del duc Frederic II Eugeni de Württemberg i de la marcgravina Frederica de Brandenburg-Schwedt.

El 1810, Napoleó, que buscava una nova aliança per al seu imperi, demanà la seva mà però la reina mare, Maria Feodorovna, retardà la seva resposta fent que Napoleó perdés la paciència i s'acabés casant amb Maria Lluïsa d'Àustria.[2] Anna contragué matrimoni el 1816 amb el príncep hereu i després rei Guillem II dels Països Baixos[3] que era fill del rei Guillem I dels Països Baixos i de la princesa Guillemina de Prússia. La parella tingué cinc fills:

L'Anna va experimentar dificultats amb diversos embarassos i la seva salut va trontollar de vegades.[4] La reina fou una gran col·leccionista de joieria arribant a posseir una important col·lecció i una part de les joies foren robades en 26 de setembre 1829 a Brusel·les,[5] i sospità que el seu espòs, sempre necessitat de diners en fou l'inductor.[6] El seu germà, el tsar Nicolau I de Rússia decidí regalar-li una gran quantitat de pedres precioses per tal que pogués fer-ne fer de noves, un cop estrenà aquestes aparegueren de cop les que el seu espòs havia robat. D'aquesta forma la col·lecció es duplicà.

Al llarg del regnat del seu espòs es portà a terme una política conciliatòria entre el Parlament i la Corona la qual cosa permeté la modernització del país que continuà amb el regnat del seu fill. L'any 1840 es convertí en reina consort després de l'abdicació del rei Guillem I dels Països Baixos a causa de discrepàncies amb el Parlament per part del monarca. La relació d'Anna amb el seu fill Guillem es va mantenir tensa i el 1855, per una disputa sobre l'adjudicació de l'Orde de Guillem es va fer tan intens que va decidir abandonar el país i anar a casa d'uns familiars a Rússia. Anna tenia una bona relació amb els seus fills Enric i Sofia, però tots dos estaven a l'estranger.[6]

Referències[modifica]

  1. «Grand Duchess Anna Pavlovna - Children - Family of Paul I - Romanov - Russian Rulers - Biographies - - RusArtNet.com», 15-09-2017. Arxivat de l'original el 2017-09-15. [Consulta: 25 febrer 2023].
  2. «The discreet charm of Anna Paulowna» (en anglès britànic). DutchReview. [Consulta: 25 febrer 2023].
  3. «Anna Pavlovna | home in two cultures» (en anglès britànic). [Consulta: 25 febrer 2023].
  4. George N. Rhyne, Edward J. Lazzerini. The Supplement to The Modern Encyclopedia of Russian, Soviet and Eurasian History, Volum 2 (en anglès). George N. Rhyne, Edward J. Lazzerini, 1995, p. 61. ISBN 9780875691428. 
  5. International Affairs, Edicions 4-6 (en anglès). Znanye Publishing House, 2006, p. 197. 
  6. 6,0 6,1 de Muij-Fleurke, Hélène J. «Anna Paulowna (1795-1865)» (en neerlandès). Huygens Instituut, 13-01-2014. [Consulta: 26 febrer 2023].
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Anna de Rússia