Annubar

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

És un element primari, una innovació del tub Pitot, utilitzat per mesurar la diferència entre la pressió estàtica i la pressió de fluid del medi en la canonada. El flux volumètric és calculat a partir d'aquesta diferència usant el principi de Bernoulli i tenint en compte el diàmetre intern de la canonada.

Consta de dos tubs, el que mesura la pressió total i el que mesura la pressió estàtica.

El tub que mesura la pressió total està situat al llarg d'un diàmetre transversal de la canonada. Té orificis al llarg del tub per mesurar la pressió total en diferents punts i així obtenir la mesura de tots aquests valors, evitant així l'error que produïa el tub de Pitot.

El tub que mesura la pressió estàtica es troba darrere del tub de pressió total, amb el seu orifici en el centre de la canonada i aigües avall de la mateixa.

Parts del tub Annubar[1][modifica]

 1. La sonda d'alta pressió amb quatre orificis encarats al flux.
 2. El tub d'interpel·lació, col·locat a la sonda d'alta pressió, transmet la mitjana de les pressions detectades pels quatre orificis a la càmera d'alta pressió del transmissor electrònic de pressió diferencial. Aquesta mitjana és la suma de pressions degudes a la velocitat i a la pressió estàtica.
 3. L'orifici posterior capta la baixa pressió. La diferència entre l'alta pressió del tub d'interpel·lació i la baixa pressió de l'orifici és proporcional, segons la teoria de Bernouilli.
 4. El cap de connexió transmet la pressió diferencial al transmissor electrònic.

Avantatges[2][modifica]

 • Dona una major precisió que el tub Pitot simple de l'ordre de l'1 al 3%, ja que la posició de les preses de pressió està millor controlada i s'obté automàticament una mitjana de la pressió d'estancament en uns punts determinats en la construcció de l'instrument.
 • Baixa pèrdua de càrrega / baixes caigudes de pressió.
 • Instal·lació econòmica.
 • Fàcil d'implementar i instal·lar.
 • Apte per a gasos i líquids

Desavantatges[2][modifica]

 • No és apte per a fluids amb partícules sòlides o viscoses.
 • No pot utilitzar-se per determinar el perfil de velocitats al llarg de la secció de la canonada.
 • La canonada on s'instal·la ha d'estar completament plena de fluid a l'hora del mesurament, en cas contrari s'obtindran mesures no útils.
 • El coeficient de descàrrega pot canviar amb el temps a causa del desgast i l'acumulació de brutícia.
 • Es pot obstruir i reduir el diàmetre de l'orifici. Per evitar això s'utilitzen orificis excèntrics i segmentals.

Aplicacions[2][modifica]

Les seves aplicacions inclouen el mesurament del cabal de fluids en canonades de grans diàmetres interns, on el tub Pitot convencional no aporta un mesurament fiable: Trasllat de volums grans i específics de líquids d'un contenidor a un altre.

Diferència entre el Tub Annubar i el tub Pitot[2][modifica]

La principal diferència entre l'Annubar i el tub Pitot és que l'Annubar pren múltiples mostres al llarg d'una secció de canonada, i d'aquesta manera fa una mitjana de les pressions diferencials trobades i així pren en compte les variacions en cabal al llarg de la secció.

Un tub Pitot aportarà una lectura similar si la punta s'ubica en un punt dins de la secció transversal de la tuberia, on la velocitat del flux és propera a la velocitat mitjana.

La secció transversal en forma de "T" de l'Annubar permet una major força del senyal amb un soroll reduït en comparació amb altres formes de tubs Pitots promediants. La precisió, dependent del model emprat, varia entre 0,75 i 1% del flux actual, i la rangeabilitat entre 3:1 i 5:1.

Referències[modifica]

 1. «Tubo Annubar | Número de Mach | Presión» (en castellà). [Consulta: 5 juny 2020].
 2. 2,0 2,1 2,2 2,3 «-Tubo Annubar» (en castellà). [Consulta: 5 juny 2020].