Antípater I de Macedònia

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de personaAntípater I de Macedònia
Biografia
Naixement segle IV aC
Mort 287 aC
Activitat
Ocupació Monarca
Període Antiguitat clàssica
Família
Cònjuge Eurydice Tradueix
Pares CassandreTessalònica de Macedònia
Germà o germana
Modifica dades a Wikidata

Antípater I de Macedònia(Ἀντίπατρος) fou el segon fill de Cassandre, rei de Macedònia, i nét d'Antípater el regent. La seva mare era Tessalònica, germana d'Alexandre el Gran.

A la mort de Cassandre (maig del 297 aC) el va succeir el seu fill gran Filip IV de Macedònia, que només li va sobreviure tres mesos i va morir l'agost del mateix any quan ja havia estat apartat del poder a causa de la malaltia que patia. Els dos fills menors, Antípater I i Alexandre V, foren proclamats reis sota tutela de la seva mare Tessalònica, que va repartir el país entre els dos germans i va assignar l'occident a Alexandre i l'orient a Antípater. El 295 aC Antípater va arribar a la majoria d'edat i va reclamar tot el regne a la seva mare, que li va negar; Antípater, sospitant que la mare afavoria al fill petit, la va fer matar i va atacar a Alexandre.

Alexandre va cridar en el seu ajut a Pirros d'Epir i a Demetri Poliorcetes. Al primer li va cedir la terra costanera de Macedònia i les províncies d'Ambràcia, Acarnània i Amfilòquia. Pirros va envair el país i va forçar a Antípater a retirar-se i negociar un acord de pau que havia d'incloure les cessions a Pirros. Antípater va demanar ajut al seu sogre Lisímac de Tràcia, ajut que no va arribar doncs el sogre estava ocupat combatent als bàrbars al Danubi, i finalment la pau es va imposar. Demetri Poliorcetes, ocupat a Atenes, va arribar (294 aC) quat ja Pirros s'havia retirat de Macedònia i s'havia produït l'acord entre els germans.

Alexandre va rebre a Demetri amb cordialitat forçada, però li va dir que ja no necessitava els seus serveis. Això va molestar a Demetri (que volia ocupar el regne en benefici propi) però ho va dissimular. A Làrissa, mentre Alexandre dinava, es va descuidar i es va quedar sense guàrdies, i uns soldats enviats per Demetri el van assassinar junt amb alguns amics (un d'ells havia comunicat al rei que Demetri era només a un dia de camí). Els soldats que eren a la ciutat de Dio van proclamar rei de Macedònia a Demetri i el poble li va fer costat.

Les fonts no estan d'acord completament en els esdeveniments que van seguir. Sembla que Antípater va haver de fugir cap a Tràcia davant de Demetri i que Lisímac, per congraciar-se amb el nou sobirà, el va fer matar i va reconèixer a Demetri la meitat del regne del difunt (vers 294 aC).