Anthaxia hungarica

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuAnthaxia hungarica Modifica el valor a Wikidata

Parella d'Anthaxia hungarica (femella a l'esquerra, mascle a la dreta)
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumArthropoda
ClasseInsecta
OrdreColeoptera
FamíliaBuprestidae
GènereAnthaxia
EspècieAnthaxia hungarica Modifica el valor a Wikidata
Scopoli, 1772

Anthaxia hungarica és una espècie de coleòpter polífag de la família dels buprèstids comú a Europa i molt freqüent a Catalunya. És l'espècie europea més gran del gènere Anthaxia, amb 15 mm de longitud.

Característiques[modifica]

Aquest buprèstid[1] és de color verd brillant, daurat, blau o violeta; la femella té el front, els costats del pronot i tota la part ventral porpra. Els mascles tenen les antenes més llargues i els fèmurs posteriors dilatats.

Història natural[modifica]

Les larves perforen branques i troncs de Quercus (Quercus ilex, Quercus pubescens, Quercus coccifera), actuant normalment com paràsit secundari, és a dir, es desenvolupa en arbres malalts o moribunds, però poden atacar arbres joves provocant la seva mort.[2] Els adults volen a ple sol a la primavera i estiu i s'alimenten de pol·len, sobretot de flors de compostes.

Distribució[modifica]

Anthaxia hungarica és pròpia de l'àrea circummediterrània arribant al sud d'Alemanya, Àustria i la República Txeca, Per l'est s'estén fins a Anatòlia, Rússia meridional i l'Iran. És una espècie molt freqüent a Catalunya.[2][3]

Referències[modifica]

  1. "Insectes - El medi natural del Bages. Llistat dels noms catalans, científics i ordres i famílies" Arxivat 2016-09-18 a Wayback Machine.. Consultat el 10 set 2016.
  2. 2,0 2,1 Cobos, A., 1986. Fauna Ibèrica de Coleòpters Buprestidae. CSIC, Madrid, 364 pp. + LX. ISBN 84-00-06156-X
  3. Verdugo, A. 2005. Fauna de Buprestidae de la península Ibèrica i Balears. Argania Editio, Barcelona, 350 pp. ISBN 84-931847-9-9
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Anthaxia hungarica