Antiaglomerant

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Un antiaglomerant (en anglès: anticaking agent) és un additiu alimentari que s'utilitza per a evitar que es formin grumolls en els aliments.[1] Es fa servir en materials en pols o granulats com en el cas de la sal comuna. Evitant la formació de grumolls es fa més fàcil l'empaquetatge, el transport i el consum.

Els antiaglomerants es citen en els aliments, per exemple l'aluminosilicat de sodi es fa servir com antiaglomerant en moltes sals comunes, fora d'Europa, i també en la llet en pols i productes derivats de l'ou, sucres i farines. A Europa es fa servir més com antiaglomerant de la sal comuna la ferrocianida de sodi i la ferrocianida de potassi. En sals més cares es fan servir antiaglomerants naturals com el carbonat de calci i el carbonat de magnesi.

Alguns agents antiaglomerants són solubles en l'aigua i altres són solubles en alcohols o altres solvents compostos orgànics. La seva funcó pot ser per absorció de la humitat excessiva o bé fent que les partícules repel·leixin l'aigua. L'antiaglomerant de la sal comuna silicat de calci absorbeix tant l'aigua com l'oli.

També es fan servir antiaglomerants fora de la indústria alimentària per exemple en la sal que es posa a les carreteres en temps de gelades,[2] fertilitzants,[3] cosmètics,[4]detergents sintètics,[5] i en altres productes manufacturats.

Llista d'antiaglomerants, segons el número E[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Resultats per a la cerca "Antiaglomerant" dins totes les àrees temàtiques». termcat. [Consulta: 24 desembre 2020].
  2. «Anticaking Admixtures to Road Salt». Transportation.org. [Consulta: 17 juny 2010].
  3. «Fertilizer compositions containing alkylene oxide adduct anticaking agents». Google.com. [Consulta: 17 juny 2010].
  4. «Talc Information». Cosmeticsinfo.org. Arxivat de l'original el 2015-05-20. [Consulta: 17 juny 2010].
  5. «Synthetic Detergents: Introduction to Detergent Chemistry». Chemistry.co.nz, 15-12-2006. Arxivat de l'original el 2018-07-18. [Consulta: 17 juny 2010].