Antiagrupament de fotons

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

L'antiagrupament de fotons es refereix generalment a un camp de llum amb fotons més espaiats que un camp làser coherent,[1] una signatura sent senyals als detectors adequats que estan anticorrelacionats.[2] Més específicament, pot referir-se a la distribució subpoissoniana de detecció de fotons, és a dir, una distribució de nombres de fotons per a la qual la variància és menor que la mitjana.

Un estat coherent, com emès per un làser molt per sobre del llindar, té distribucions poissonianes que produeixen un espaiat aleatori entre els fotons; mentre que un camp de llum tèrmicadistribucions superpoissonianes i produeix un espai de fotons agrupat. En el cas tèrmic (agrupat), el nombre de fluctuacions és més gran que un estat coherent; per a una font antiagrupament són més petites.[3]

Explicació[modifica]

La variància de la distribució del nombre de fotons és

Utilitzant relacions de commutació, això es pot escriure com

Això es pot escriure com

La funció de correlació d'intensitat de segon ordre (per al temps de retard zero) es defineix com

Aquesta quantitat és bàsicament la probabilitat de detectar dos fotons simultanis, normalitzada per la probabilitat de detectar dos fotons alhora per a una font de fotons aleatòria. Aquí i després assumim estadístiques de recompte estacionaris.

Llavors tenim

Aleshores veiem que les distribucions subpoissonianes de fotons, una definició d'antiagrupament de fotons, ve donada per . De manera equivalent podem expressar l'antiagrupament per on el paràmetre Mandel Q es defineix com

Si el camp tingués un procés estocàstic clàssic subjacent, per exemple, una distribució de probabilitat definitiva positiva per al nombre de fotons, la variància hauria de ser major o igual a la mitjana. Això es pot demostrar mitjançant l'aplicació de la desigualtat de Cauchy-Schwarz a la definició de . Els camps subpoissonians violen això i, per tant, no són clàssics en el sentit que no hi pot haver una distribució de probabilitat definitiva positiva subjacent per al nombre (o intensitat) de fotons.

L'antiagrupament de fotons segons aquesta definició va ser observat per primera vegada per Kimble, Mandel i Dagenais en ressonància fluorescent. Un àtom impulsat no pot emetre dos fotons alhora, i així en aquest cas . Walther et al van fer un experiment amb més precisió que no requeria la resta d'una taxa de recompte de fons per a un sol àtom en una trampa iònica.

Una definició més general de l'antiagrupament de fotons fa referència al pendent de la funció de correlació lluny del retard de temps zero. També es pot mostrar mitjançant una aplicació de la desigualtat de Cauchy-Schwarz a la funció de correlació d'intensitat dependent del temps.

Es pot demostrar que perquè existeixi una distribució de probabilitat definida positiva clàssica (és a dir, que el camp sigui clàssic), .[4] Per tant, un augment de la funció de correlació d'intensitat de segon ordre en els primers temps també és no-clàssic. Aquest augment inicial és l'antiagrupament de fotons.

Una altra manera de veure aquesta funció de correlació dependent del temps, inspirada en la teoria de la trajectòria quàntica és

on

amb és l'estat condicionat a la detecció prèvia d'un fotó en el temps .

Experiments[modifica]

S'ha observat l'antiagrupament espacial en parells de fotons produïts per una conversió paramètrica descendent espontània.[5][6]

Referències[modifica]

  1. «Anti-bunching and Entanglement» (PDF) (en anglès). Arxivat de l'original el 2011-06-15. [Consulta: 6 abril 2022].
  2. Chandra, N; Prakash, H «Anticorrelation in two-photon attenuated laser beam» (en anglès). Physical Review A, 1(6), 1970, pàg. 1696.
  3. Paul, H «Photon antibunching» (en anglès). Reviews of Modern Physics, 54(4), 1982, pàg. 1061–1102. Bibcode: 1982RvMP...54.1061P. DOI: 10.1103/RevModPhys.54.1061.
  4. Zou, X. T; Mandel, L «Photon-antibunching and sub-Poissonian photon statistics» (en anglès). Physical Review A, 41(1), 1990, pàg. 475–476. Bibcode: 1990PhRvA..41..475Z. DOI: 10.1103/PhysRevA.41.475. PMID: 9902890.
  5. Nogueira, W. A. T; Walborn, S. P; P\'adua, S; Monken, C. H «Experimental Observation of Spatial Antibunching of Photons» (en anglès). Physical Review Letters, 86, 30-04-2001, pàg. 4009. arXiv: quant-ph/0206039. DOI: 10.1103/PhysRevLett.86.4009.
  6. Nogueira, W. A. T; Walborn, S. P; P\'adua, S; Monken, C. H «Generation of a Two-Photon Singlet Beam» (en anglès). Physical Review Letters, 92, 30-01-2004, pàg. 043602. arXiv: quant-ph/0503117. DOI: 10.1103/PhysRevLett.92.043602.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]