Antiandrogen

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de fàrmacAntiandrogen
Dades clíniques
Grup farmacològichormone antagonist (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
ChEBI35497 Modifica el valor a Wikidata

Un antiandrogen o antagonista androgen és aquell fàrmac que realitza una supressió hormonal capaç de prevenir o inhibir els efectes biològics dels andrògens o hormones sexuals masculines en les respostes normals dels teixits corporals a aquestes hormones. Els antiandrògens actuen normalment blocant els receptors d'andrògens, competint d'aquesta manera amb els llocs d'unió a la superfície de les cèl·lules, obstruint literalment la funció dels andrògens.

Usos dels antiandrogens[modifica]

Els antiandrogens s'indiquen per a tractar diverses malalties i d'altres situacions no estrictament mèdiques:

L'administració d'antiandrògens en homes pot provocar una disminució o augment en el desenvolupament o involució dels caràcters sexuals secundaris en homes, reduint l'activitat o funció dels òrgans sexuals accessoris, i hiposexualitat, com disminució dels desig sexual o libido.

El terme resposta de retirada d'antiandrogens, descriu la situació mèdica que té lloc quan les cèl·lules canceroses adaptades a l'administració de l'antiandrogen i que ja no responen, comencen a patir els efectes antiandrògens després del retirar-los.

El bloqueig androgen complet o màxim és l'associació d'antiandrogen amb un anàleg del factor alliberador de gonadotropina.

Principis actius antiandrògens[modifica]

Hi ha molts fàrmacs amb activitat antiandrogènica, entre ells:

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Antiandrogen