Antic Orient Pròxim

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Mapa de l'Antic Orient Pròxim amb les principals civilitzacions que hi van aparèixer

L'Antic Orient Pròxim o Antic Orient és el terme utilitzat per denominar les zones d'Àsia occidental i nord-est d'Àfrica on van sorgir les civilitzacions anteriors a la civilització clàssica grecoromana, i que actualment es denomina Orient Pròxim o Orient Mitjà. Per a la mateixa regió, Vere Gordon Childe va inventar la denominació Creixent Fèrtil, en definir-la com la zona on va sorgir primer la revolució neolítica (mil·lenni VIII aC) i posteriorment la revolució urbana (mil·lenni IV aC). Són els actuals països d'Iraq, part d'Iran, part de Turquia, Síria, Líban, Israel, els Territoris palestins, Jordània, Aràbia i Egipte. Cronològicament, s'entén com un període que va des de l'inici de les civilitzacions històriques entorn del IV mil·lenni aC (en aquesta zona l'aparició de l'escriptura, les ciutats i els temples és simultània a l'edat del Bronze) fins a l'expansió de l'imperi aquemènida al segle VI aC

Ús del terme[modifica]

Diferents tipus racials de la zona

El terme és àmpliament utilitzat pels especialistes en arqueologia, Història antiga, art antic i egiptologia, i sol usar-se acompanyat d'altres termes geogràfics que divideixen la regió:

Alguns acadèmics tendeix a excloure a Egipte de l'àrea com una entitat diferenciada, però les intenses relacions polítiques, econòmiques i culturals mantingudes amb tota l'àrea a partir del II mil·lenni aC, fan aquesta segregació alguna cosa poc comú.

Cronologia[modifica]

La cronologia de l'Antic Orient es fonamenta en inscripcions, textos amb llistes de reis-les quals només s'han conservat parcialment i datacions mitjançant carboni-14 de restes orgàniques.

Anterior al V mil·lenni aC[modifica]

V mil·lenni aC[modifica]

IV mil·lenni aC[modifica]

III mil·lenni aC[modifica]

II mil·lenni aC[modifica]

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Antic Orient Pròxim