Antifeminisme

De Viquipèdia
Entrada a una associació antifeminista, en contra de que les dones poguessin votar, és a dir contra el que en aquell temps era una reivindicació feminista.

L'antifeminisme és el conjunt de crítiques o l'oposició als moviments i teories feministes, sigui per raons polítiques, filosòfiques, religioses, sociològiques o culturals. S'aplica tant a la lluita contra l'emancipació femenina com al rebuig de qualsevol feminisme. Antifeminista pot ser una visió, idea, actitud o acció portada a terme tant per una dona com per un home.[1]

Alguns arguments històrics típics contra el feminisme han estat els que, a favor de la divisió sexual del treball, s'oposen al treball productiu de les dones, al seu dret a vot o als drets de les dones en general. N'hi ha que defensen els rols de gènere diferenciats tradicionals, preocupats per la indiferenciació d'aquests, el "caos sexual" que pot produir, el perill que desaparegui o minvi l'estructura social per famílies tradicionals "veritables" i que es pugui perdre la "veritable feminitat". A Europa, alguns agents històricament interessats a l'antifeminisme han estat el capitalisme lliberal o de dretes (estructurat en "famílies" i "empreses") i la majoria de veus al cristianisme (no totes, existeix la teologia feminista i algunes protofeministes eren religioses), i a l'Estat Espanyol en particular el franquisme.

L'antifeminisme no és un moviment del passat. Al contrari, al món occidental està creixent als darrers anys, amb manifestacions que van des de comentaris sexistes i antifeministes a les xarxes socials fins a l'assassinat massiu de dones a una universitat declarant que és una lluita contra el feminisme, passant per l'intent de prohibir la paraula "feminisme" a la revista Time. Una possible explicació podria ser que, en una societat a la qual tot es simplifica, per la gran quantitat d'informació i dades que es reben al llarg del dia i una manera de fer multitasca continuada, alguns homes vegin l'avanç de drets de les dones com a retrocés per als dels homes.[2]

Autors antifeministes[modifica]

Símbol antifeminista

Referències[modifica]

  1. Documentar el antifeminismo de Francis Dupuis-Deri, publicat en castellà al diari mexicà La Jornada, i originàriament en francès a la revista Voir, al número de juny de 1999. (castellà)
  2. Anne Donadini, Trois questions sur la montée de l'antiféminisme, article publicat a la revista Les InRockuptibles, 30 de gener de 2015 (francès)

Bibliografia[modifica]

Llibres sobre l'antifeminisme[modifica]

  • Redefining the New Woman, 1920-1963 (Antifeminism in America: A Collection of Readings from the Literature of the Opponents to US Feminism, 1848 to the Present) , Howard-Zophy
  • Un-American Womanhood: Antiradicalism, Antifeminism, and the First Xarxa Scare , Kim E. Nielsen
  • Andrea Dworkin, Right-Wing Women: The Politics of Domesticated Females (1983; ISBN 0-399-50671-3).
  • Susan Faludi, Backlash: The Undeclared War Against American Women (1992; ISBN 0-385-42507-4)
  • Cynthia D. Kinnard, Antifeminism in American Thought: An Annotated Bibliography (Boston: GK Hall & Co, 1986, ISBN 0-8161-8122-5)
  • Jane J. Mansbridge: Why We Lost the ERA, Chicago, University of Chicago Press, 1986
  • G. Swanson, Antifeminism in America: A Historical Reader (2000) ISBN 0-8153-3437-0

Llibres antifeministes[modifica]

Vegeu també[modifica]