Antiga Església Oriental

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

L'Antiga Església Oriental o Antiga Església de l'Est (en siríac ܥܕܬܐ ܥܬܝܩܬܐ ܕܡܕܢܚܐ, t Attqt d'Man, en àrab كنيسة المشرق القديمة, Kanīsa al-Maxriq al-Qadīma) fou una entitat religiosa establerta el 1968. Segueix les tradicions d'una de les esglésies cristianes més velles, l'Església Assíria Oriental o de l'Est, els orígens del qual es remunten a la seu de Selèucia-Ctesifon a Mesopotàmia central. Bagdad és la seu de l'Antiga Església de l'Est i Mar Thoma Darmo el seu primer Patriarca o Katholikós (1968-1969). L'actual cap de l'església és el Katholikós o Patriarca Mar Addai II des de 1970.

Establiment[modifica]

L'Antiga Església de l'Est s'establí en oposició a una reforma introduïda a l'Església Assíria Oriental d'utilitzar el calendari gregorià en lloc del calendari julià tradicional que és diferent per 13 dies. El cisma sorgia a l'Església Assíria de l'Est el 1964 com a resistència a aquests canvis fets a l'església, que així provocaven el sorgiment de l'Antiga Església de l'Est separada amb seu a Bagdad.

El 1968, els seguidors de l'església novament establerta elegien un catholicos o patriarca rival Mar Thoma Darmo mentre març Shimun XXIII continuava com el cap oficial de l'Església Assíria de l'Est. El catholicos elegit era un nadiu de Mesopotàmia, i anterior Metropolità de l'Església Assíria de l'Est a l'Índia des de 1952 fins a 1968 amb seu a Thrissur, Índia. Es convertia en el cap de l'Antiga Església de l'Est l'octubre de 1968 i es reubicava a Bagdad.

Després de la mort de Patriarch Mar Thoma Darmoh el 1969, Mar Addai II fou elegit per encapçalar l'Antiga Església de l'Est el febrer de 1970.

Organització[modifica]

L'Antiga Església de l'Est es divideix en un cert nombre d'arxidiòcesis i diòcesis de la manera següent:

 • Arxidiòcesi patriarcal de Bagdad (Bagdad, a l'Iraq, dirigit pel patriarca Mar Addai II (Catholicos)
 • Arxidiòcesi de Kirkuk (Kirkuk, L'Iraq) - Arquebisbe Mar Narsai Toma
 • Arxidiòcesi de Nineveh (Mossul, Iraq - Arquebisbe Mar Toma Gewargis
 • Arxidiòcesi de Síria i el Líban
 • Arxidiòcesi d'Europa (Magúncia, Alemanya - Arquebisbe Timothaus Mar Shallita
 • Diòcesi dels Estats Units i Canadà (Chicago, Illinois - Bisbe Mar Emmanuel Eilya
 • Diòcesi de Califòrnia (a Modesto, Califòrnia) - Bisbe Mar Daniel Yako
 • Diòcesi d'Austràlia i Nova Zelanda - Arquebisbe Mar Yacoub Daniel

El juny de 2010, l'Antiga Església del Sínode Oriental declarava oficialment que a partir del 2010 celebraria Nadal el 25 de desembre de cada any segons el calendari gregorià. Des del seu establiment, l'església havia continuat celebrant Nadal el 7 de gener de cada any. Aquest moviment significarà que tant l'Antiga Església de l'Est com l'Església Assíria de l'Est seguiran el mateix calendari. L'assumpte de calendari era una de les raons principals per les que l'Església de l'Est s'havia dividit.[1] Pasqua però continuarà sent celebrada segons el calendari julià. No obstant el gest fou vist com un intent de reconciliació per fomentar esforçosper a la reunificació. Un sínode conjunt de les dues esglésies que fou proposat, segueix ajornat però s'espera que es celebri en alguna data futura.

Llista de Patriarques o Catholicos de l'Antiga Església de l'Est[modifica]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

 • Mar Aprem Mooken, The Assyrian Church of the East in the Twentieth Century. Mōrān ’Eth’ō, 18. (Kottayam: St. Ephrem Ecumenical Research Institute, 2003).
 • Bishop James Hess, Nestorian Apostolic Bishop, "Bishops at Large", pel Bisbe Alan Bain, Regne Unit 1985
 • Most Rev. James H Hess, A Directory of Autocephalous Bishops, pel Bishop Karl Pruter, St Willibrord Press, USA, 1985
 • Rev George Badger (Sacerdot Anglicà protegit de l'Arquebisbe de Canterbury), "Nestorians and Their Rituals", publicat per Oxford University vers 1860.
 • Els Trenta-nou Articles de l'Església d'Anglaterra com fou publicat al Llibre d'Oració Comuna de l'església d'Anglaterra, Premsa Cambridge University, 1968
 • "The Pearl (Marganitha), On The Truth of Christianity, per Mar Odisho, Metropolità de Suwa i Armènia (vers 1298), traduït i publicat en anglès pel patriarca Shimun XXIII el 1964.

Notes i referències[modifica]

 1. «The Assyrian: Ancient Church of the East moves to change calendar». Arxivat de l'original el 2015-05-07. [Consulta: 23 febrer 2011].

Enllaços externs[modifica]