Antofil·lita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralAntofil·lita

Antofil·lita de Kopparberg, Suècia
Fórmula química(Mg, Fe)₇[OH Si₄O11]₂
Epònimflor, fulla i marró Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusKjennerudvann Anthophyllite Prospect, Kjennerudvann, Kongsberg, Buskerud, Noruega
Classificació
Categoriasilicats > inosilicats
Nickel-Strunz 10a ed.09.DE.05
Nickel-Strunz 9a ed.9.DE.05 Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 8a ed.VIII/F.12 Modifica el valor a Wikidata
Dana66.1.2.1 Modifica el valor a Wikidata
Propietats
Sistema cristal·líortoròmbic
Hàbit cristal·lírarament com a cristalls diferenciables, comunament laminar o fibrosa
Estructura cristal·linaa = 18.5 Å, b = 17.9 Å, c = 5.28 Å; Z = 2
Simetriaortoròmbic dipiramidal
Grup espacialgrup espacial Pnma Modifica el valor a Wikidata
Colorclau, marró, groguenc, gris verdós
Exfoliacióperfecta {210}, imperfecta {010} i {100}
Fracturaconcoidal
Tenacitatfràgil, elàstica quan és fibrosa
Duresa5,5 a 6
Lluïssorvítria, nacrada
Color de la ratllablanca a gris
Diafanitattransparent a translúcida
Gravetat específica2,85 a 3,2
Densitat2,9 a 3,2
Propietats òptiquesbiaxial (+)
Índex de refracciónα = 1.598 - 1.674, nβ = 1.605 - 1.685, nγ = 1.615 - 1.697; els índexs augmenten amb el contingut de Fe
Birefringènciaδ = 0.017 - 0.023
Angle 2V57° - 90°
Més informació
Estatus IMAmineral redefinit (Rd) i mineral redefinit (Rd) Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA2012 s.p. Modifica el valor a Wikidata
Any d'aprovació1801
SímbolAth Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

L'antofil·lita és un mineral de la classe dels silicats que rep el seu nom del llatí anthophyllum (flor de clau). Es va descriure per primera vegada el 1801. És membre, en aquest ordre, del supergrup dels amfíbols, del grup dels amfíbols amb (OH, F, Cl) dominant, del subgrup d'amfíbols de magnesi-ferro-manganès i del grup del nom arrel antofil·lita.

Característiques[modifica]

L'antofil·lita és un amfíbol silicat de magnesi, freqüentment amb impureses de ferro, que es troba en roques metamòrfiques. El clau és el seu color característic. Cristal·litza en el sistema ortoròmbic. És un mineral polimorf amb la cummingtonita, amb la seva mateixa fórmula química però amb sistema cristal·lí monoclínic.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, l'antofil·lita pertany a "09.DE - Inosilicats amb 2 cadenes dobles periòdiques, Si₄O11; clinoamfíbols" juntament amb els següents minerals: cummingtonita, clinoholmquistita, grunerita, manganocummingtonita, manganogrunerita, permanganogrunerita, ferrofluoropedrizita, ferrifluoroleakeïta, actinolita, ferritschermakita, ferroactinolita, ferrohornblenda, ferrotschermakita, joesmithita, magnesiohornblenda, tremolita, tschermakita, cannilloïta, fluorcannilloïta, parvomanganotremolita, fluorotremolita, potassicfluoropargasita, edenita, ferroedenita, ferrokaersutita, ferropargasita, hastingsita, kaersutita, magnesiohastingsita, pargasita, sadanagaïta, fluoroedenita, potassicferroferrisadanagaïta, potassicsadanagaïta, potassicpargasita, potassicferrosadanagaïta, magnesiofluorohastingsita, potassicfluorohastingsita, potassicclorohastingsita, fluoropargasita, parvomanganoedenita, potassiccloropargasita, potassicferrocloroedenita, potassicmagnesiohastingsita, potassicferropargasita, cromiopargasita, ferro-taramita, barroisita, ferroferribarroisita, ferroferriwinchita, ferribarroisita, ferroferritaramita, ferroferricatoforita, ferrobarroisita, ferrorichterita, ferrowinchita, ferrokatophorita, ferritaramita, magnesiotaramita, richterita, winchita, taramita, fluororichterita, katophorita, potassicfluororichterita, potassicrichterita, ferrighoseïta, ferriwinchita, fluorotaramita, arfvedsonita, eckermannita, ferroeckermannita, ferroglaucòfan, glaucòfan, potassicmanganileakeïta, manganoarfvedsonita, ferrileakeïta, magnesioriebeckita, magnesioarfvedsonita, nyboïta, riebeckita, manganomanganiungarettiïta, ferroferrinyboïta, clinoferroferriholmquistita, ferrinyboïta, ferroferrileakeïta, ferroferrifluoroleakeïta, sodicferriclinoferroholmquistita, magnesiofluoroarfvedsonita, ferripedrizita, potassicferrileakeïta, fluoronyboïta, manganidellaventuraïta, fluoropedrizita, potassicarfvedsonita, ferriobertiïta, potassicmagnesiofluoroarfvedsonita, ferroferripedrizita, potassicmagnesioarfvedsonita, pedrizita, ferropedrizita, fluoroleakeïta i ferroferriobertiïta.

Formació[modifica]

Es produeix comunament per metamorfisme de les roques ultrabàsiques, normalment com a mineral secundari per alteració de l'olivina. És freqüent per tant en gneis i esquists cristal·lins rics en magnesi, de la mateixa manera com també pot aparèixer en roques sedimentàries riques en magnesi com són les dolomies. Els minerals normalment associats són el talc, la cordierita i la flogopita. De vegades es presenta en forma fibrosa, i pot ser emprada com asbest en la indústria, amb molts usos malgrat el seu potencial risc per a la salut. Tot i que els exemplars d'antofil·lita aïllats i grans són molt rars, els agregats en geoda d'aquest mineral són de gran bellesa per als col·leccionistes.

Varietats[modifica]

La kupfferita és una varietat d'antofil·lita que conté crom en la seva composició.[2]

Grup de l'antofil·lita[modifica]

El grup de l'antofil·lita es defineix com amfíbols ortoròmbics de magnesi-ferro-manganès amb simetria del grup espacial Pnma o Pnmn. El grup espacial Pnma es pressuposa, i el grup espacial Pnmn (quan està determinat) s'indica mitjançant el prefix proto-. El grup està compost per les següentes espècies, a més de l'antofil·lita: ferroantofil·lita, protoantofil·lita, protoferroantofil·lita i protomanganoferroantofil·lita. Es troba químicament relacionat amb el grup de la gedrita.[3]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Antofil·lita
  1. «Anthophyllite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 13 febrer 2014].
  2. «Kupfferite (of Koksarov)» (en anglès). Mindat. [Consulta: 13 febrer 2014].
  3. «Anthophyllite Group» (en anglès). Mindat. [Consulta: 13 febrer 2014].