Antofil·lita

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de mineralAntofil·lita
Anthophyllite Suède Fond.jpg
Antofil·lita de Kopparberg, Suècia
Fórmula química (Mg, Fe)7[OH Si4O11]2
Epònim clavell d'espècia
Localitat tipus Kjennerudvann Anthophyllite Prospect, Kjennerudvann, Kongsberg, Buskerud, Noruega
Classificació
Categoria silicats > inosilicats
Nickel-Strunz 10a ed. 09.DE.05
Nickel-Strunz 9a ed. 9.DE.05
Nickel-Strunz 8a ed. VIII/F.12
Dana 66.1.2.1
Propietats
Sistema cristal·lí ortoròmbic
Hàbit cristal·lí rarament com a cristalls diferenciables, comunament laminar o fibrosa
Estructura cristal·lina a = 18.5 Å, b = 17.9 Å, c = 5.28 Å; Z = 2
Simetria ortoròmbic dipiramidal
Grup espacial space group 62 Tradueix
Color clau, marró, groguenc, gris verdós
Exfoliació perfecta {210}, imperfecta {010} i {100}
Fractura concoidal
Tenacitat fràgil, elàstica quan és fibrosa
Duresa 5,5 a 6
Lluïssor vítria, nacrada
Color de la ratlla blanca a gris
Diafanitat transparent a translúcida
Gravetat específica 2,85 a 3,2
Densitat 2,9 a 3,2
Propietats òptiques biaxial (+)
Índex de refracció nα = 1.598 - 1.674, nβ = 1.605 - 1.685, nγ = 1.615 - 1.697; els índexs augmenten amb el contingut de Fe
Birefringència δ = 0.017 - 0.023
Angle 2V 57° - 90°
Més informació
Estatus IMA aprovat, publicat abans de 1959 i mineral redefinit (Rd)
Codi IMA IMA2012 s.p.
Any d'aprovació 1801
Referències [1]
Modifica les dades a Wikidata

L'antofil·lita és un mineral de la classe dels silicats que rep el seu nom del llatí anthophyllum (flor de clau). Es va descriure per primera vegada el 1801. És membre, en aquest ordre, del supergrup amfíbol, del grup amfíbol W(OH, F, Cl) dominant, del subgrup amfíbol magnesi-ferro-manganès i del grup antofil·lita.

Característiques[modifica]

L'antofil·lita és un amfíbol silicat de magnesi, freqüentment amb impureses de ferro, que es troba en roques metamòrfiques. El clau és el seu color característic. Cristal·litza en el sistema ortoròmbic. És un mineral polimorf amb la cummingtonita, amb la seva mateixa fórmula química però amb sistema cristal·lí monoclínic.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, l'antofil·lita pertany a "09.DE - Inosilicats amb 2 cadenes dobles periòdiques, Si4O11; clinoamfíbols" juntament amb els següents minerals: cummingtonita, clinoholmquistita, grunerita, manganocummingtonita, manganogrunerita, permanganogrunerita, ferrofluoropedrizita, ferrifluoroleakeïta, actinolita, ferritschermakita, ferroactinolita, ferrohornblenda, ferrotschermakita, joesmithita, magnesiohornblenda, tremolita, tschermakita, cannilloïta, fluorcannilloïta, parvomanganotremolita, fluorotremolita, potassicfluoropargasita, edenita, ferroedenita, ferrokaersutita, ferropargasita, hastingsita, kaersutita, magnesiohastingsita, pargasita, sadanagaïta, fluoroedenita, potassicferroferrisadanagaïta, potassicsadanagaïta, potassicpargasita, potassicferrosadanagaïta, magnesiofluorohastingsita, potassicfluorohastingsita, potassicclorohastingsita, fluoropargasita, parvomanganoedenita, potassiccloropargasita, potassicferrocloroedenita, potassicmagnesiohastingsita, potassicferropargasita, cromiopargasita, ferro-taramita, barroisita, ferroferribarroisita, ferroferriwinchita, ferribarroisita, ferroferritaramita, ferroferricatoforita, ferrobarroisita, ferrorichterita, ferrowinchita, ferrokatophorita, ferritaramita, magnesiotaramita, richterita, winchita, taramita, fluororichterita, katophorita, potassicfluororichterita, potassicrichterita, ferrighoseïta, ferriwinchita, fluorotaramita, arfvedsonita, eckermannita, ferroeckermannita, ferroglaucofana, glaucofana, potassicmanganileakeïta, manganoarfvedsonita, ferrileakeïta, magnesioriebeckita, magnesioarfvedsonita, nyboïta, riebeckita, manganomanganiungarettiïta, ferroferrinyboïta, clinoferroferriholmquistita, ferrinyboïta, ferroferrileakeïta, ferroferrifluoroleakeïta, sodicferriclinoferroholmquistita, magnesiofluoroarfvedsonita, ferripedrizita, potassicferrileakeïta, fluoronyboïta, manganidellaventuraïta, fluoropedrizita, potassicarfvedsonita, ferriobertiïta, potassicmagnesiofluoroarfvedsonita, ferroferripedrizita, potassicmagnesioarfvedsonita, pedrizita, ferropedrizita, fluoroleakeïta i ferroferriobertiïta.

Formació[modifica]

Es produeix comunament per metamorfisme de les roques ultrabàsiques, normalment com a mineral secundari per alteració de l'olivina. És freqüent per tant en gneis i esquists cristal·lins rics en magnesi, de la mateixa manera com també pot aparèixer en roques sedimentàries riques en magnesi com són les dolomies. Els minerals normalment associats són el talc, la cordierita i la flogopita. De vegades es presenta en forma fibrosa, i pot ser emprada com asbest en la indústria, amb molts usos malgrat el seu potencial risc per a la salut. Tot i que els exemplars d'antofil·lita aïllats i grans són molt rars, els agregats en geoda d'aquest mineral són de gran bellesa per als col·leccionistes.

Varietats[modifica]

La kupfferita és una varietat d'antofil·lita que conté crom en la seva composició.[2]

Grup de l'antofil·lita[modifica]

El grup de l'antofil·lita es defineix com amfíbols ortoròmbics de magnesi-ferro-manganès amb simetria del grup espacial Pnma o Pnmn. El grup espacial Pnma es pressuposa, i el grup espacial Pnmn (quan està determinat) s'indica mitjançant el prefix proto-. El grup està compost per les següentes espècies, a més de l'antofil·lita: ferroantofil·lita, protoantofil·lita, protoferroantofil·lita i protomanganoferroantofil·lita. Es troba químicament relacionat amb el grup de la gedrita.[3]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Antofil·lita Modifica l'enllaç a Wikidata
  1. «Anthophyllite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 13 febrer 2014].
  2. «Kupfferite (of Koksarov)» (en anglès). Mindat. [Consulta: 13 febrer 2014].
  3. «Anthophyllite Group» (en anglès). Mindat. [Consulta: 13 febrer 2014].