Antoine Baumé

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Areòmetre

Antoine Baumé (Senlis, 1728París, 1804) fou un químic i farmacèutic francès que s'establí l'any 1752 a París on entrà a formar part de la Académie des Sciences. Fou professor de química de l'Escola de Farmàcia i fabricant de productes químics.

És autor de nombroses memòries i articles sobre tintura de teixits, dauradura de peces de rellotgeria, conservació del blat, extinció d'incendis, etc. Amb col·laboració amb Pierre Joseph Macquer (1718-1784) realitzà nombrosos experiments sobre la fabricació de la porcellana. Va construir un areòmetre, l'areòmetre Baumé, molt usat en la mesura de les concentracions de certes solucions (xarops, àcids) en el qual s'aplica l'anomenada escala Baumé, vigent actualment dins l'àmbit industrial.

Publicà l'any 1773 un llibre sobre química, Chimie expérimentale et raisonné, que va tenir una gran difusió. Fou partidari de la doctrina química de Georg Ernst Stahl (1660-1734) i s'oposà a la revolució que va fer Antoine Laurent Lavoisier (1743-1794) en la química.