Anton Abad

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Anton Abad és un cantant nascut a Saidí (comarca del Baix Cinca), i el principal representant (gairebé l'únic, si deixem de banda el cas de Tomàs Bosque i d'Àngel Villalba i de molt pocs altres cantants que no han enregistrat cap disc) de la Cançó catalana a la Franja de Ponent.

Posseïdor d'un llenguatge viu i de gran regust popular (no exempt de dialectalismes), tot i que comença a cantar cap al 1975, no es dóna a conèixer fins a l'any 1989 amb un LP titulat Avui és un dia com un altre, al qual segueixen Lo ball de la polseguera (1991), Cap problema (1995), A la corda fluixa (2005) i Llesques (2009) :

Els seus notables textos parlen sovint, d'una manera desenganyada i crítica, de la societat actual ("Un tipus perillós", "La taverna"). La infantesa hi és vista, sovint, com l'únic paradís autèntic, precisament perquè ha estat perdut de manera irreversible ("Lo barquet de paper").

Pagès de professió, el seu contacte amb el públic és càlid i directe, però malauradament les seves actuacions a la resta dels Països Catalans han estat escasses fins ara, i han tingut poc ressò mediàtic.[1]

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Pujadó i García, Miquel: Diccionari de la Cançó: D'Els Setze Jutges al Rock Català. Enciclopèdia Catalana, Barcelona, abril del 2000. ISBN 84-412-0467-5, plana 85.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]