Anton Malej

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAnton Malej

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement16 gener 1908 Modifica el valor a Wikidata
Ljubljana Modifica el valor a Wikidata
Mort15 juliol 1930 Modifica el valor a Wikidata (22 anys)
Luxemburg Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortMort accidental Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciógimnasta, gimnasta artístic Modifica el valor a Wikidata
Nacionalitat esportivaRegne dels Serbis, Croats i Eslovens Modifica el valor a Wikidata
Esportgimnàstica artística Modifica el valor a Wikidata
Participà en
1928Jocs Olímpics d'Estiu de 1928 Modifica el valor a Wikidata
Medaller
Competint per the Kingdom of Yugoslavia Regne de Iugoslàvia
Jocs Olímpics Anells olímpics
Gimnàstica artística
Bronze Amsterdam 1928 Concurs complet equips

Anton Malej (Ljubljana, 16 de gener de 1908 - Luxemburg, 15 de juliol de 1930) va ser un gimnasta artístic eslovè que va competir sota bandera iugoslava durant la dècada de 1920.

Malej formava part del moviment gimnàstic sokol. El 1928 va prendre part en els Jocs Olímpics d'Amsterdam, on disputà les set proves del programa de gimnàstica. Guanyà la medalla de bronze en la competició del concurs complet per equips, mentre en les altres sis proves finalitzà en posicions més edarrerides.[1]

El 1930 fou convocat per disputar el Campionat del Món de gimnàstica artística a Luxemburg. El primer dia de la competició va acabar tràgicament per a l'equip: Leon Štukelj quedà ferit en finalitzar la seva rutina a la barra fixa, i Malej quedà greument ferit a la columna vertebral mentre acabava la rutina de les anelles. Štukelj es va recuperar ràpidament, però les lesions que Malej tenia van ser mortals. Va morir a l'hospital de Luxemburg el 15 de juliol de 1930.[2] El company de Malej, Antosiewicz, va culpar els accidents a uns preparatius defectuosos: per culpa de la pluja, la competició es va traslladar d'un estadi a un gimnàs cobert d'una escola propera. Després es va dur a terme una investigació i va determinar que les catifes de l'escola eren massa fines.[2]

Referències[modifica]

  1. «Anton Malej Olympic Results». sports-reference.com. Arxivat de l'original el 18 d'abril 2020. [Consulta: 21 febrer 2019].
  2. 2,0 2,1 «Damir Globochnik, Olimpijec Tone Malej». Revijasrp.si. Arxivat de l'original el 2016-08-04. [Consulta: 24 setembre 2016].
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Anton Malej