Antoni Abadal

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAntoni Abadal
Biografia
Naixementsegle XVIII Modifica el valor a Wikidata
Mortsegle XIX Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióadvocat, escriptor, funcionari Modifica el valor a Wikidata
Membre de

Antoni Abadal (Catalunya, segle xviii) va ser un advocat, escriptor i funcionari català, acadèmic de la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona.

Llicenciat en Dret Civil i Canònic.[1] Va exercir ser auditor de guerra de l'exèrcit a Catalunya.[2][3] Va ser nomenat acadèmic de número de la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona el 24 de desembre 1790.[4][2] A l'arxiu de la corporació es conserva el seu discurs d'ingrés a l'acadèmia, datat de 9 de febrer de 1791.[5][6] Es tracta d'una gratulatòria elogiant l'acadèmia i la seva tasca. Va formar part de diverses comissions per tractar la traducció de les Constitucions de Catalunya al castellà, que va ser suspesa a causa de les dificultats de la tasca, i de la formació d'un diccionari multilingüe en llatí, castellà, llemosí i català. A més, exposà la importància històrica del català en el si de l'acadèmia.[7]

Referències[modifica]

  1. Elias de Molins, Antoni. Diccionario biográfico y bibliográfico de escritores y artistas catalanes del siglo XIX (en castellà). Barcelona: s. n., 1889, p. 1. 
  2. 2,0 2,1 «Lista de los académicos de número desde su fundación». Memorias de la Real Academia de Buenas Letras de Barcelona, vol. 8, 1901, pàg. 18.
  3. Manual y guia de forasteros en Madrid para el año de 1826 (en castellà). Madrid: Imprenta Real, 1826, p. 39. 
  4. «Acadèmics des de la seva fundació». Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona. [Consulta: 13 setembre 2022].
  5. Aguilar Piñal, Francisco. Bibliografía de autores españoles del siglo XVIII (en castellà). vol. 1. Madrid: CSIC, 1981, p. 27. 
  6. Fiter Inglés, Josep. Enciclopedia moderna catalana. Barcelona: Josep Gallach, 1912, p. 5. 
  7. Campabadal i Bertran, Mireia. La Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona en el segle XVIII: l'interès per la història, la llengua i la literatura catalanes. Barcelona: Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona i Abadia de Montserrat, 2006, p. 14, 183, 230, 254.