Antoni Bayés i de Luna

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAntoni Bayés i de Luna

Antoni Bayés rep la Creu de Sant Jordi de mans del President Pujol Modifica el valor a Wikidata
Nom original(es) Antonio Bayés de Luna Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement11 març 1936 Modifica el valor a Wikidata (88 anys)
Vic (Osona) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat de Barcelona
Activitat
Camp de treballCardiologia Modifica el valor a Wikidata
OcupacióCardiòleg
OcupadorUniversitat Autònoma de Barcelona
Hospital Quirónsalud (en) Tradueix
Hospital de la Santa Creu i Sant Pau
Consell Superior d'Investigacions Científiques Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Família
GermansPilar Bayés i de Luna Modifica el valor a Wikidata
Premis

Antoni Bayés de Luna (Vic, Osona, 1936) és un metge català, cardiòleg i catedràtic emèrit de Cardiologia de la Universitat Autònoma de Barcelona.[1][2]

Biografia[modifica]

És besnet de Joaquim Vayreda i Vila, i també del Dr. Antoni Bayés i Fuster.[3]

Biografia[modifica]

Va estudiar cardiologia a l'Escola de Cardiologia de la Universitat de Barcelona, i a l'Institute of Cardiology and Hammersmith Hospital de Londres. Ha estat professor des del 1971 i des del 1990 catedràtic de Cardiologia a la Universitat Autònoma de Barcelona, president de la Federació Mundial de Cardiologia i fundador del Dia Mundial del Cor, i ha dirigit l'Institut Català de Cardiologia de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona i el servei de Cardiologia de l'hospital Quiron.

Ha escrit més d'un centenar de títols relacionats amb la seva especialitat i ha estat president de les societats catalana, espanyola i mundial de cardiologia. És doctor honoris causa per la Universitat de Lisboa i per l'Acadèmia de les Ciències de Budapest. El 2003 va rebre la Creu de Sant Jordi. El 2006 va rebre el Premi de la Federació Mundial de Cardiologia[4] i el 2007, el Premi Rei Jaume I a la investigació Mèdica.[5] El 2019, la Societat Espanyola de Cardiologia va atorgar-li un premi «pels seus valors humanístics en el tracte amb els pacients».[1]

Molt vinculat des de sempre a la vila de Tona (Osona), on de petit hi passava els estius, al balneari Ullastres, propietat de la família Bayés, el 2011 fou, conjuntament amb la seva germana, la destacada il·lustradora Pilarín Bayés, nomenat fill adoptiu de Tona.[6]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Tres cardiólogos reciben un premio de la SEC por sus valores humanísticos» (en castellà). La Vanguardia, 18-10-2019. [Consulta: 30 març 2022].
  2. «Tona nomena els germans Bayés fills adoptius del municipi». Redacció osona.com, 01-02-2011. [Consulta: 21 febrer 2011].
  3. «Nomenament d'Antoni Bayés i Pilarín Bayés com a fills adoptius de Tona». Ajuntament de Tona. Arxivat de l'original el 7 d'octubre 2010. [Consulta: 21 febrer 2011].
  4. «Inauguración del Congreso Mundial de Cardiología y posterior cena de gala» (en castellà). Casa Real - Actividades y agenda, 02-09-2006. [Consulta: 30 març 2022].
  5. «Guardonats Premi a la Investigació Mèdica». Presidencia de la Generalitat - Generalitat Valenciana. [Consulta: 30 març 2022].
  6. «Els germans Antoni i Pilarín Bayés nomenats fills adoptius de Tona». Vilaweb, 04-02-2011. [Consulta: 21 febrer 2011].

Enllaços externs[modifica]