Antoni Juan i Alemany

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAntoni Juan i Alemany
Biografia
Naixementsegle XIX Modifica el valor a Wikidata
Mallorca (Balears) Modifica el valor a Wikidata
Mort28 desembre 1933 Modifica el valor a Wikidata
Maó (Menorca) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióprofessor Modifica el valor a Wikidata

Antoni Juan i Alemany (Mallorca, ca 1853 - Maó, 28 de desembre de 1933).[1] Fou un mestre, impulsor de la renovació pedagògica i introductor de les colònies escolars a Menorca.

Va ser mestre de la segona escola pública de nins de Maó durant quaranta anys i un punt de referència per als mestres del seu temps. Director de la primera colònia escolar a Menorca l'any 1909, promoguda per ell mateix i per l'Ajuntament de Maó. Tengué un paper rellevant en la renovació pedagògica a Menorca. Alemany introduí en la pràctica educativa els passejos escolars i ben aviat s'adherí, amb Mateu Fontirroig i Jordà, un altre mestre mallorquí, a les primeres manifestacions de l'escoltisme a Menorca.[2] El 1914 era vicepresident del Comitè Local dels Exploradors d'Espanya. Es dedicà en especial als ensenyaments marítims en un intent de connectar l'educació amb la realitat de l'entorn social i geogràfic.

La seva docència, centrada en l'activitat, es fonamentava en la capacitat d'observació i la creativitat dels alumnes. Com a president de l'Associació de Mestres de Menorca, l'any 1903 organitzà una trobada dels mestres menorquins amb la finalitat d'intercanviar experiències i potenciar aspectes de la pràctica educativa, com, per exemple, l'ensenyament globalitzat, actiu i significatiu i la necessitat d'una educació integral.

La primera colònia escolar menorquina es dugué a terme l'estiu de 1909 a paratges propers al Port d'Addaia, en el lloc de les Fontanelles, sota la direcció del mestre Antoni Juan i Alemany i l'ajudantia del mestre Joan Socias i Bennàsar —el primer, mestre de la segona escola municipal de Maó i el segon, de l'escola de la població veïna de Sant Climent. Les colònies dirigides per Antoni Juan i Alemany perduraren fins als anys 1923 o 1924, quan el mestre es jubilà.[3]

Referències[modifica]

  1. «esquela de Antonio Juan y Alemañy». El bien público: Año LX Número 18228 -, 29-12-1933, pàg. 2.
  2. Motilla Salas, Xavier Escoltisme, lleure i educació a Menorca (1913-1936) Educació i Història: Revista d'Història de l'Educació 14 (juliol-desembre, 2009) p. 127-154.
  3. Motilla Salas, Xavier Higienisme i educació en el temps de lleure a la Menorca contemporània: les colònies escolars del port d'Addaia Educació i Cultura 17(2004)33-56