Antoni Verdaguer Llunell

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAntoni Verdaguer Llunell
Biografia
Naixement1742 Modifica el valor a Wikidata
Madrid Modifica el valor a Wikidata
Mort1820 Modifica el valor a Wikidata (77/78 anys)
Reus (Baix Camp) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópintor Modifica el valor a Wikidata

Antoni Verdaguer Llunell (Madrid, 1742 - Reus, 1820) va ser un pintor català.

El seu pare, Gaspar Verdaguer, va ser suboficial al Regiment de la Immaculada Concepció durant la guerra de Successió Espanyola, i separat de l'exèrcit es va traslladar a Madrid amb la seva dona, on va néixer Antoni. Encara era un nen quan el seu pare va morir, i amb la seva mare es traslladaren a Barcelona, on Antoni començà a estudiar dibuix amb un mestre escenògraf. Més tard va ingressar a l'Escola de Nobles Arts fundada per la Junta de Comerç. Per la seva habilitat va ser ajudant del director de l'Escola de dibuix. el gravador Pere-Pasqual Moles. Després d'una llarga temporada a Barcelona, als 52 anys es va casar amb Maria Rovira, vint anys més jove, i cap al 1806 van anar tots dos a Reus on Antoni Verdaguer ja hi havia fet estades. Va establir un taller i una escola de dibuix al carrer Major, on tingué alguns alumnes que després destacarien en l'art (entre ells Marià Fortuny).[1][2] Havia treballat a Barcelona amb Salvador Gurri i Tomàs Soler i Ferrer en la decoració de la Duana i la Llotja. Les seves composicions tenien un estil abarrocat. Va ser amic i col·laborador de Joseph Flaugier, i va fer-li d'ajudant el 1783 en les pintures al fresc de l'Ermita del Roser a Reus. Ja vell, va deixar l'ensenyament del dibuix, i l'escola va anar a càrrec del seu fill Antoni, nascut a Barcelona el 1783.[3]

Referències[modifica]

  1. Arnavat, Albert «Fortuny and Reus. The construction of a myth (I)». Locus Amoenus, 11, 1, 2012, pàg. 257. ISSN: 2014-8798.
  2. «Antoni Verdaguer y la Escuela Municipal de Dibujo: los primeros aprendizajes artísticos de Fortuny (c.1847-1849)» (en anglès). [Consulta: 10 juny 2022].
  3. Olesti Trilles, Josep. Diccionari biogràfic de reusncs. Reus: l'Ajuntament, 1992, p. 668.