Antoni de Borbó

De Viquipèdia
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 04:12, 3 set 2015 amb l'última edició de CobainBot (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Salta a la navegació Salta a la cerca
Antoni de Borbó
Escut d'armes del Regne de Navarra durant el regnat d'Antoni de Borbó

Antoni de Borbó o Antoni I de Navarra (La Fère, França 1518 - Les Andelys 1562) fou duc de Vendôme, rei de Navarra 1555-1562) i copríncep d'Andorra (1555-1562).

Orígens familiars

Nascut el 22 d'abril de 1518 al castell de La Fere (Picardia, França) fill del duc Carles IV de Borbó i la duquessa de Beaumont Françoise d'Alençon. Fou el germà gran de Lluís I de Borbó, príncep de Condé.

Núpcies i descendents

El 20 d'octubre de 1548 es casà a Moulins amb Joana III de Navarra, reina de Navarra i comtessa de Foix, amb la que va tenir:

Ascens al tron navarrès

El 1555 a la mort d'Enric II de Navarra, Joana d'Albret fou nomenada successora seva amb el nom de Joana III de Navarra. Al mateix moment que ella fou coronada també es coronà Antoni de Borbó com a rei de Navarra. Un regnat que realitzaren de manera conjunta fins a la mort prematura d'aquest.

El problema religiós

Sense conviccions religioses veritables va canviar sovint de religió, alternant el catolicisme i el calvinisme. El 1560 va pressionar i convèncer la seva esposa de la instauració d'aquesta religió protestant com a religió d'estat al Regne de Navarra.

El seu germà petit, Lluís I de Borbó, príncep de Condé, fou nomenat cap del partit protestant de França, per la qual cosa va passar a combatre al costat del rei de França. El 1561 Caterina de Mèdici, reina vídua i regent en nom del seu fill Carles IX de França, el nomenà tinent general.

Durant el setge de Rouen fou ferit el 3 de novembre de 1562, morint a Les Andelys (Alta Normandia, França) el 10 de novembre del mateix any. La seva esposa continuà regnant a Navarra fins a la seva mort el 1572, any en què fou succeïda pel fill comú dels dos Enric III de Navarra.


Precedit per:
Enric II
Rei de Navarra
amb Joana III de Navarra
15551562
Succeït per:
Joana III
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Antoni de Borbó