Antoniadi (cràter)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquest article tracta sobre un cràter de la Lluna. Si cerqueu un cràter de Mart, vegeu «Antoniadi (cràter marcià)».
Infotaula d'accident geogràfic extraterrestreAntoniadi

Modifica el valor a Wikidata
Dades generals
Tipuscràter lunar Modifica el valor a Wikidata
Cos astronòmicLluna Modifica el valor a Wikidata
EpònimEugène Antoniadi Modifica el valor a Wikidata
Dades geogràfiques
Coordenades69° 18′ S, 173° 04′ O / 69.3°S,173.06°O / -69.3; -173.06 Modifica el valor a Wikidata
Diàmetre138 km Modifica el valor a Wikidata
QuadrangleLQ30 Modifica el valor a Wikidata
Localització
Identificadors
Gazetteer of Planetary Nomenclature296 Modifica el valor a Wikidata

Antoniadi és un gran cràter d'impacte de la Lluna que es troba a l'hemisferi sud de la cara oculta de la Lluna. El cràter s'endinsa en la vora sud-est del cràter Minnaert, una formació una mica més petita que està significativament més erosionada. Unit a la vora oriental d'Antoniadi es troba Numerov, un altre gran cràter antic, semblant a Minnaert. A sud d'Antoniadi hi ha el petit cràter Brashear.

El contorn exterior d' Antoniadi és generalment circular, amb una vora irregular que té múltiples osques sobre tot el perímetre. La paret està lleugerament erosionada, i reté una vora nítida i terrasses a les parets internes. Només s'adverteix un petit cràter a l'altre costat de la paret interior, prop de la vora sud-est.

Antoniadi és un dels pocs cràters a la Lluna que posseeix tant un segon anell intern amb un pic central. Aquest anell interior és aproximadament la meitat del diàmetre de la paret exterior, i únicament encara romanen els segments de les muntanyes escarpades de l'anell cap al nord i cap al sud. La part occidental de l'anell interior és gairebé inexistent, i només uns romanen pocs turons menors a l'est.

El sòl dins de la paret interior és inusualment pla i llis, amb un pic central que és l'única característica notable. El sòl fora de l'anell interior és molt més aspre en textura. El cràter més notable situal al sòl interior se situa a través de la vora oriental de la serralada de circumval·lació interior sud.

El punt més baix de la Lluna[modifica]

Es va mesurar el fons d'un petit cràter sense nom que es troba dins del cràter Antoniadi mitjançant un altímetre làser a bord del satèl·lit japonès Selenological and Engineering Explorer (SELENE) i es va descobrir que era el punt més baix de la Lluna. El punt es troba a 9,178 km per sota del geoide lunar mitjà. La mesura es va confirmar mitjançant dades d'altimetria làser de l'orbitador Chang'e 1,[1] que va afinar la seva ubicació en les coordenades lunars 70° 22′ 05″ S, 172° 24′ 47″ E / 70.368°S,172.413°E / -70.368; 172.413 (Punt Tieste)

Aquest punt més baix ha estat anomenat extraoficialment «Punt Trieste» en honor del batiscaf Trieste, el primer vehicle que va descendir fins al punt més profund de la Terra.

Referències[modifica]

  1. Li, Chunlai «Laser altimetry data of Chang’E-1 and the global lunar DEM model» (en anglès). Science China Earth Science 53, 11, novembre 2011, pàg. 1582-1593. DOI: 10.1007/s11430-010-4020-1.

Altres referències[modifica]

Vegeu també[modifica]