Antonio Pigafetta

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Pigafetta.
Palau Pigafetta a Vicenza.

Antonio Pitxafeta o de Pi'tx'afeta (Vicenza (Itàlia), ca . 1491 - Vicenza, ca . 1531) va ser un explorador, geògraf i cronista italià que va acompanyar Fernando de Magallanes en la seva circumnavegació del globus.

La seva crònica dels fets és la font principal d'informació sobre el viatge, i el primer document disponible a Europa sobre l'idioma filipí. Pigafetta va ser un dels 18 homes, d'entre uns 260 a la tripulació inicial, que van sobreviure al viatge de Magalhaes.

Vida i obra[modifica | modifica el codi]

Pigafetta pertanyia a una rica família de Vicenza; des de la seva joventut va estudiar astronomia, geografia i cartografia. Va prestar serveis a bord d'una galera de l'orde de Rodes al començament del segle XVI. Cap a 1519 va acompanyar el nunci papal, Chieregati, a Molins de Rei, on va ser presentat a l'emperador Carles I.

Carles I li va notificar el projecte de Magalhaes a Barcelona i va aconseguir ser admès a bord com a passatger de pagament embarcant-se fins a Màlaga i d'allà per terra fins a Sevilla. Tot i les dificultats inicials amb Magallanes, va aconseguir guanyar la seva confiança i li va servir com traductor i cartògraf. Durant el viatge, Pigafetta va recopilar nombroses dades sobre la geografia, el clima, la flora, la fauna i els habitants dels llocs recorreguts, el seu minuciós relat va ser un document de gran valor, sobretot pels seus apunts de nàutica i lingüística.

A la batalla a la qual Magallanes va perdre la vida, Pigafetta va ser ferit. No obstant això, va aconseguir refer-se i va formar part dels 17 que van acompanyar Juan Sebastián Elcano a bord de la nau Victòria en el retorn a Espanya. Després de tocar terra a Sanlúcar de Barrameda (Cadis) el setembre de 1522, tres anys després de la seva partida, va recollir les seves experiències en la Relazione del cosí viaggio intorno al mondo , composta en italià, que va ser publicada a Venècia a 1536. L'original no es conserva. D'aquesta obra s'edità a París un resum en francès, sense data, encarregat per Mª Lluïsa de Saboya i, posteriorment, es publicarà a Venècia el 1536 sota el títol Il viaggio fatto dagli Spagnoli atorno al mondo, afegint-hi més textos del viatge. La narració de Pigafetta també està copiada en francès en tres manuscrits, dos d'ells a la Biblioteca Nacional de París i un tercer a la Universitat Yale, que es considera el més complet d'aquests tres. Al Museu Marítim de Barcelona s'exposa un facsímil d'aquest últim editat el 1969.

Pigafetta va tornar a Itàlia després del viatge i no va tornar a embarcar. Va morir al seu país natal el 1531.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]