Anuixirwan ibn Manuixihr

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAnuixirwan ibn Manuixihr
Biografia
Desaparició1032 Modifica el valor a Wikidata
Mort1050 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Ziyarid emir (en) Tradueix
1042 – 1044
← Bakalijar (en) Tradueix
Ziyarid emir (en) Tradueix
1030 – 1031
← ManuchihrBakalijar (en) Tradueix → Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciógovernant, monarca Modifica el valor a Wikidata
Família
FamíliaZiyàrides Modifica el valor a Wikidata

Anuixirwan ibn Manuixihr ibn Kabus (mort vers 1050) fou sobirà de la dinastia d'emirs ziyàrides de Tabaristan i Gurgan al segle xi. Fou net del cèlebre emir i poeta Shams al-Maali Kabus ibn Wushmgir i fill de Manushihr ibn Kabus que fou gendre de Mahmud de Gazni.

Els buwàyhides (Madj al-Dawla Rustam) van ocupar Rayy i el Jibal el 1029 i altres caps locals kurds i daylamites van prendre el poder a diversos llocs. Manushihr llavors va quedar en l'òrbita gaznèvida. Mort Manushihr poc després (el 1029 o 1030) Mahmud de Gazni va confirmar al jove Anushirwan en el tron a canvi del tribut corresponent, encara que no tenia molta fe en la seva capacitat sota la pressió dels oghuz que just llavors començaven a fer incursions des de les estepes del Dihistan.

Al cap de poc un cop d'estat va portar al poder a Bu Kalidjar, oncle del seu pare, encara que se suposa que va conservar el tron com a sobirà nominal. Ibn al-Athir diu que el 1041/1042 Toghrul Beg va conquerir Tabaristan i Gurgan, però segurament Anushirvan va conservar una vegada més el tron com a tributari, mentre Bu Kalidjar deixa de ser esmentat.

Va morir entre 1043/1044 i 1049/1050. Un cosí seu, Kay Kabus ibn Iskandar (l'autor del Qabus-nama) el va succeir a les regions muntanyoses.

Bibliografia[modifica]

C. E. Bosworth, On the Chronology of the Ziyārids in Gurgān and Ṭabaristān, 1964 C. E. Bosworth, The Islamic Dynasties, Edinburgh, 1967