Any litúrgic

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

L'església catòlica celebra l'obra salvadora del Senyor en dies determinats al llarg de l'any. L'any litúrgic representa la celebració actualitzada de les etapes més important d'aquest pla salvador. Cada setmana, el diumenge, commemora la seva resurrecció, i una vegada cada any la celebra especialment, juntament amb la seva passió, en la màxima solemnitat de la Pasqua. La Pasqua és la més important de les festes cristianes; des de l'any 325 se celebra el diumenge següent a la lluna plena (14 del mes hebreu de nissan) després de l'equinocci de primavera, i a partir d'aquesta data s'organitza el calendari de l'any litúrgic.

L'any litúrgic s'inicia el primer diumenge d'Advent que s'escau normalment a finals del mes de novembre o a principis de desembre i acaba la setmana 34 del Temps Ordinari. Es fonamenta en dos ritmes que es completen entre si:

El denominador comú de tots dos és la celebració del Misteri de Crist.

L'església catòlica ha establert tres cicles litúrgics, A, B i C que se succeeixen repetidament i que permeten que es pugui llegir la major part de la Sagrada Escriptura. El primer diumenge d'Advent, inici de cada nou any litúrgic, s'inicia també un nou cicle.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Any litúrgic